Turnausraportit

TURNAUSMUISTOJA 2019

Tammikuu

Tammikuun Pirkkahalliturnauksessaan Ilveksen puolustus piti: viiden ottelun maalieroksi muodostui 11–1. Vaan mihin se riitti? Alkulohko oli kaikkiaan hyvin tasainen Ilves–HJK-ottelua (4–1) lukuun ottamatta, sillä lohkon kaikki muut ottelut päättyivät tasan tai voittoon yhden maalin erolla. Ilves ja LePa etenivät lohkosta välieriin. Välierissä Ilves tyrmäsi NJS:n luvuin 4–0, eikä tämä siitä pronssiottelussakaan toipunut – pronssia otti LePa. Loppuottelussa FC 89 loi melkoisen trillerin painostamalla vimmatusti koko ottelun ajan, mutta Ilves teki maalit kahdesta vastahyökkäyksestä. Vuosi alkoi siis mestaruudella!

Huhtikuu

Huhtikuussa matkattiin isolla linja-autolla Lahdesjärven ABC:lta Helsinkiin HJK-kutsuturnaukseen, jossa 16 joukkuetta mitteli paremmuudestaan. Turnaukseen saatiin kaksi tuuraajaa yhteistyöseura Ylöjärven Ilveksestä. Iltaisin nautittiin hotellin huoneista ja altaasta, ja aamiaisen ja aamureippailun jälkeen marssittiin Ilves-lippua liehuttaen Töölön kentille. Avausottelussa EPS hyödynsi paikkansa ja voitti 1–0. Sen jälkeen Ilveksen maalihanat aukesivat, mutta koska
puolivälieriä ei pelattu, lohkokakkosena oli tyytyminen sijoihin 5–8. Ilves teki turnauksessa eniten maaleja ja otti viidennen sijan kotiin suvereenilla tavalla. Mestaruuden vei EBK ennen KaaPoa ja TuPSia. Paluumatkalla riemuittiin turnauksesta ja pääsiäisestä makoisien pääsiäismunien kera.

Toukokuu

LeKi-turnauksessa Lempäälässä kelit hellivät (tosin kentällä lähinnä uuvuttivat) neljän pirkanmaalaisjoukkueen pelatessa T11-sarjaa. TPV ja LeKi antoivat hyvät vastukset, mutta lohkon kakkospaikka tiesi finaalipaikkaa 11-vuotiaita ilvesläisiä vastaan. Finaali oli joukkueeltamme hieno näytös, mutta vuotta vanhemmat nousivat loppupuolella tasoihin ja ohi 3–2-voittoon. Hopeaan sai olla oikein tyytyväinen. Sääksjärveläiset etanat muistelevat vielä tänäkin päivänä kiitollisina tuota lauantaita, jolloin he saivat tytöistämme vähän isompaa leikkiseuraa. Ei ole aina kiva leikkiä pikkuisten kesken.

Kuudentoista joukkueen Kaarina-turnauksessa taisi sataa kaikissa peleissä, mutta se ei menoa haitannut. Vapaa-ajalla tytöt pitivät hauskaa koululla ja rauhoittuivat pelaten Mastermindia. Tommi ja Petri piirtelivät flappitaululle juonensa, ja sitten huristeltiin autoilla Littoisten wanhan tehdasmiljöön kupeeseen urheilukentälle. Ensimmäisessä ottelussa EBK voitti 1–0, mutta sitten joku avasi ketsuppipullon, ja neljän joukkueen lohkosta selvittiin kakkosina puolivälieriin. Emäntäjoukkue KaaPon pasmat menivät solmuun jo puolivälierässä FC Nokiaa vastaan, mutta Ilves pääsi välieriin SalPaa vastaan. SalPa tuli kovaa iholle, rokotti virheistä ja eteni finaaliin. Pronssiottelussa Ilves peittosi paikallisvastustaja FC Nokian 2–1, joten saimme kahdet mitalit samaan lohkoon EBK:n ottaessa turnausvoiton.

Kesäkuu

Nurmijärven NJS-turnauksessa joukkueita riitti, mutta kilpasarjaan uskaltautui vain neljä joukkuetta. Aurinkoinen Rajamäki nurmikenttineen tarjosi hienot puitteet yksipäiväiselle turnaukselle. Ilves kohtasi loppuottelussa alkusarjan kakkosen eli paikallisen RaKe Tähtipallot Sinisen, joka oli paljon parempi joukkue kuin miltä nimi etukäteen kuulosti. Finaalissa RaKe yritti saada revanssia alkusarjatappiosta. Varsinainen peliaika päättyi 0–0, ja mestari ratkaistiin rangaistuspotkuilta. Yksi Ilveksen potku kimposi maalin sisältä takaisin kentälle, mutta tuomari luuli, ettei pallo käynyt maalissa. Onneksi RaKe epäonnistui kaksi kertaa, ja kultamitalit ja pokaali saatiin Tampereelle! Pelien jälkeen käytiin uimassa paikallisen Sääksin hiekkarannalla.

TPV:n järjestämässä Särkänniemi Cupissa osallistuttiin tarjolla olleeseen T11-sarjaan. Vuosi ikäeroa tarkoitti selkeästi myös lisäsenttejä ja -kiloja siinä määrin, että otteluista muodostui Loiske-voittoa lukuun ottamatta todella tasaisia vääntöjä. Otteluita oli kolmena päivänä, ja välissä tytöt ehtivät porukalla myös Särkänniemeen. Kuuden joukkueen alkulohkossa taisteltiin viimeiseen vihellykseen asti kakkossijasta ja pronssiottelupaikasta, mutta niukin naukin oli jääminen otteluun sijasta 5. Vastassa oli toisen lohkon kolmonen LeKi. Voittaja ratkaistiin jälleen rangaistuspotkukilpailussa, jossa Siina koppasi Ilvekselle voiton. Finaalin voitti FC Nokian T11-joukkue.

Elokuu

Elokuussa matkattiin Hyvinkäälle auringossa kylpevään jalkapallokeskukseen Intersport-turnaukseen. Kesätauon jälkeen Ilveksen syöttöpeli oli kehittynyt silmin nähden: nyt palloa liikuteltiin enemmän myös poikittain ja taaksepäin. Alkusarjan avausottelussa kaatui Stadi Cupissa mestariksi kruunattu TuPS
5–0-murskalukemin. Tätä seurasi HJK-tasapeli ja kolme voittoa hyvistä joukkueista, joista EBK:n verkko pöllysi peräti neljä kertaa 4–3-maali-iloittelussa. EBK ylsi kuitenkin alkusarjan kakkoseksi ja sai haastaa Ilveksen finaalissa, jossa manselaisten jalat painoivat jo siinä määrin, ettei alkusarjan temppu ollut uusittavissa. EBK ansaitsi 2–0-voittonsa. Turnauksen hyvästä tasosta ja tasaisuudesta kertoo se, että HJK jäi viimeiseksi eli kuudenneksi.

Syyskuu

Hippo-turnauksen ottelut pelattiin Muuramessa korkean hiekkaharjun kupeessa, jonne huristeltiin pikkubussilla Jyväskylästä jokaisen sporttispurtin unelmakoululta. Ilveksen pelasi nähdäkseni turnauksen hienointa jalkapalloa upeine syöttökombinaatioineen. Kaavion samalle puolelle päätyivät myös EBK ja FC 89, mutta tällä kertaa finalisti oli Ilves. Toiselta puolelta kaaviota finalistiksi selvisi Stadi Cupin hopeajoukkue VJS, jonka ahnas prässi ja kookkaat keskikenttäpelaajat estivät Ilveksen pelinrakentelun. Paikkoja oli molemmilla, mutta VJS:llä niitä oli enemmän, ja se voittikin 1–0. Hopea harmitti monia alkuunsa, mutta lopulta mitali alkoi maistua. Kuusitoista joukkuetta taakse, ja maaliero 15–2 oli turnauksen paras. Pronssia otti Hyvinkään-turnauksen tavoin HJK City Sininen.

Ilveksen omaan YH-kodit-syysturnaukseen lähdettiin kahdella tasavahvalla peliryhmällä, joissa oli mukana ikäkausijoukkueeseemme pyrkiviä pelaajia. Turnauskaavio oli armoton: kolmesta neljän joukkueen alkulohkosta voittajat etenivät suoraan mitaliotteluihin. Ilves-joukkueen turmaksi koitui jälleen avausottelun 0–1-tappio, tällä kertaa JyPKille. Loppusarjassaan sijoista 4–6 se otti viidennen sijan EBK:n takana. Ilves keltainen -joukkue sen sijaan hoiteli alkulohkonsa helposti ja eteni mitaliotteluihin, joissa odotti EBK:nkin kaatanut, hirmuvireeseen äitynyt HooGee Mikropandat Sininen sekä kotiturnauksensa pettymyksestä toipunut JyPK. Ilves keltainen piti kahdesti nollat ja voitti turnauksen kaikki ottelut yhteismaalierolla 18–1. HooGee otti hopeaa ja JyPK pronssia, ja kaiken päätteeksi Tommi vietiin vaatteet päällä suihkuun.

Lokakuu

EBK sai haalittua Keski-Espoon urheilupuistossa pelattuun OctoCupiin lähes kaikki kauden kovimmat joukkueet. Otteluiden välissä otettiin ilo irti puiston trampoliineista ja liukumäestä. Kuudentoista joukkueen sarjassa lohkoykköset ja -kakkoset etenivät puolivälieriin. Ilves menetti maalivahtinsa jo kesken avausottelun, ja EBK kipusi 3–2-voittoon. Muut alkulohko-ottelut Ilves voitti selvästi. Sunnuntain puolivälierissä Ilves hallitsi, mutta rangaistuspotkuissa SalPa oli varmempi. Tämän jälkeen Ilves voitti FC Nokian ja EPS:n ja sijoittui viidenneksi. Maaliero 21–5 oli turnauksen toiseksi paras EBK:n jälkeen. Finaaliin ylsi kovan C-lohkon ykkönen HooGee Mikropandat ja kakkonen KaaPo, joka jyräsi sunnuntaina mestariksi – ottaen myös revanssit keväisistä EBK- ja FC Nokia-tappioistaan. Lopuksi köröteltiin perinteitä kunnioittaen Hyvinkään ABC:lle.

Joulukuu

Hämeenlinnan Säästöpankkiareenan uusitulla keinonurmella kilvoiteltiin T11-kauden ensimmäisestä, HJS-talviturnauksen turnausvoitosta tasaväkisesti, sillä FC Nokia ylsi lohkonsa ykköseksi päihitettyään EPS:n, Ylöjärven Ilveksen ja HooGee Mikropandat vain yhden maalin erolla ja Ilveskin sai omassa lohkossaan pelata aivan tosissaan: HJK City Sininen kaatui 1–0 ja HJS 3–1. JyPK-ottelu päätettiin ennen aikojaan, kun jyväshyväkkäät teloivat Ilveksen vajaalukuiseksi. Ottelu oli silloin 1–1. Tämä riitti loppuotteluun. Pelien välissä tytöt hassuttelivat Mervin kanssa kopissa miltei magian parissa: Mervi nousi ”lähes taianomaisesti” ilmaan, ja tytöt erehtyivät jalkojensa sijainnista pahemman kerran. Kentälläkin yhteispeli oli parhaimmillaan maagista. Loppuottelu oli tasaväkinen, mutta Ilves teki FC Nokiaa enemmän maaleja: 2–0. Pronssia vei HooGee Mikropandat HJK Cityn sinisten nenäin edestä. Voitonjuhlien lopuksi korkeushyppypatja sai tuta pomppivien, Sunnuntaipallolaulua loilottelevien Ilves-tyttöjen riemun.

Ilves keltainen osallistui joululomalla TPV:n emännöimään BearIT-turnaukseen, jossa kahdeksan joukkuetta jaettiin kahteen lohkoon ja lohkosta pääsi kaksi välieriin. Ilves keltainen ja FC Nokia valkoinen janosivat B-lohkonsa päätösotteluista voittoja tavoittaakseen kuusi pistettä rohmunneen Ylöjärven Ilveksen. Nokia voitti PiTUn murskalukemin, joten Ilves tarvitsi kahden maalin voiton Ylöjärvestä. Ilves voitti 2–1. Hieno voitto, mutta kirpaiseva maaliero, joka sysäsi Ilveksen ottelemaan sijoista 5–8. Sisuuntunut Ilves löylytti FC Vapsia armoa antamatta: 9–0. Sijoitusottelussa vastaan tuli alkulohkossa kaadettu PiTU, joka voitti rangaistuspotkukilpailun, ja Ilves jäi kuudenneksi. Laiha tulos siihen nähden, että viidestä ottelusta merkittiin maratontaulukkoon (jota ei tiettävästi pidetä) vain yksi tappio. Mestarina Pirkkahallista poistui FC Nokia sinivalkoinen, hopeat anasti FC Nokia valkoinen ja pronssimitalit palkintopöydältä kahmaisi Ylöjärven Ilves.


KOKO VUOSI

Turnausten lisäksi Ilves pelasi kahdella joukkueella kesän piirinsarjoja ja talven futsalsarjoja sekä miniliigoja. Loppuvuonna 2019 Ilves pääsi tasokkaaseen kahdeksan joukkueen miniliigaan, jossa se saa pelata läpi talven Etelä-Suomen parhaimmistoa vastaan. Vuodenvaihteessa EBK, Ilves ja KaaPo olivat rohmunneet kolmen turnauksen yhdeksästä "mitalista" kahdeksan. Mitalirohmujen takanakin on joukkueita, joissa tehdään hyvää työtä. Esimerkiksi HJK:n tyttöjen otteet vaikuttavat siltä, että siellä keskitytään järkeviin asioihin. On mielenkiintoista nähdä, miten tämän ikäluokan pelit kehittyvät vuonna 2020. Vuodesta 2019 jää paljon hienoja keltavihreitä muistoja. Hyvä, Ilves!