Ilves B-pojat SM-hopealle!!

19.10.2017

Ilves B-pojat (2000-2001 syntyneet) kausi 2016-2017

B_pojat_viimeinen_peli.jpg

Ilves B-pojat voittavat hopeaa. Enempäänkin olisi ollut mahdollisuus. Huikea ottelu toiseksi viimeisellä kierroksella Helsingin Jalkapalloklubia vastaan kertoo koko kuvan tästä joukkueesta. Joukkue hakee voittoa ja näin myös etulyöntiasemaa viimeiselle kierrokselle totutun rohkeasti, vaikka pelaakin yhden miehen vajaalla. Voiton se olisi monen mielestä ansainnut, niin rohkeasti joukkue pelaa alivoimallakin. Lopulta yli 500 päinen kotiyleisö joutuu pettymään kun HJK iskee voittomaalin aivan ottelun viimeisellä sekunnilla ja näin myös samalla varmistaa P17-sarjan mestaruuden. Palataan kuitenkin prosessin alkuun ja kerrataan hienoon lopputulokseen johtaneita tekijöitä.

Kausi startattiin try-out jaksolla, jossa noin 60 pelaajan joukosta tehtiin Ilveksen B-poikien joukkueet, B1 joka osallistui SM-karsintaan sekä B2 joka pelasi B-poikien 1.divaria. Marraskuun loppu puolella joukkueet aloittivat harjoittelun omissa ryhmissään, joissa pelaajien tilannetta seurattiin viikottain.  Tammikuun lopussa alkanutta SM-karsintaa kohden lähdettiin liikkeelle isojen taktillisten teemojen kautta, pelin avaamisen ja negatiivisten tilanteenvaihtojen ollessa isossa roolissa. Fyysisen puolen harjoittelua ohjasi vahvasti peridisiointi-malli, jossa fyysinen harjoittelu rakennetaan siihen ympäristöön missä sitä käytännössä tarvitaan eli peliin ja kentälle. Harjoittelu tähtää siihen, että kaudesta saadaan tasaisen nousujohteinen. Urheilijan elämää aloimme lähestyä ravintoasioiden kautta.

SM-karsintojen kangertelevan alun jälkeen joukkue kulki vahvasti myötätuulessa. Kuitenkin kuten olettaa saattaa karsinnat ovat tasaiset ja monella joukkueella on vahva halu ja mahdollisuus päästä kesän sarjaan. Karsintapelit olivat luonteeltaan meille haastavia. Moni joukkue puolusti meitä vastaan matalalta ja pyrki iskemään nopeasti tilanteenvaihtojen jälkeen meidän selustaan. Tästä johtuen myös me rakensimme erilaisia malleja lähestyä karsintapelejä. Välillä annoimme pallonhallintaa myös vastustajalle ja houkuttelimme heitä lähemmäs meidän maalia, jolloin myös vastustajan selustaan aukesi tilaa meidän suoraviivaisille hyökkääjille. Karsinnat etenivät niin, että lopulta viimeisellä kierroksella ratkaistiin suorat SM-sarjaan menijät sekä jatkokarsintaan menevät joukkueet. Ilveksen viimeinen karsintaottelu oli pitkän junamatkan päässä Rovaniemellä. Normaalia pienempi halli antoi otteluun oman makunsa. Ottelu eteni Ilveksen hallitessa palloa, mutta RoPS osoitti vaarallisuutensa saadessaan pallon ja iski aina vaarallisesti. Puoliajalle mentiin kotijoukkueen johdossa 3-2. Vierasjoukkue tiesi, että voitto tarvitaan ja se takaisi paikan SM-sarjassa. Ilves tuli toisella jaksolla tasoihin. Loppua kohden edettiin enemmän ja enemmän pelin kääntyessä kotijoukkueen päätyyn. Ilves haki rohkeilla ryhmitysmuutoksilla lisää voimaa hyökkäyspeliin. Lopulta ottelun 75. minuutilla Topi-Pekka Sipiläinen iski vierasjoukkueen 3-4 voittomaalin ja joukkue näytti ensimmäisiä merkkejään vahvasta voitontahdostaan. Joukkue sijoittui karsintalohkossaan lopulta toiseksi. Kuusysi voitti karsinnan ja seuraavat neljä joukkuetta sijoittuivat samaan pistemäärään! Ilves suoraan P17-SM-sarjaan.

SM-sarjassa pelattiin kaksi täyttä kierrosta eli otteluita jokaiselle joukkueelle kertyi 18. Harjoittelua hieman muokattiin ja siirryimme hieman yksityiskohtaisempaan harjoitteluun esimerkiksi pelipaikkakohtaisissa harjoituksissa. Sarja käynnistyi komealla 5-0 voitolla Kuopion Palloseurasta. Ilves eteni kevätkierroksen voittoisissa merkeissä, ainoastaan 2 tasapeliä kauneusvirheinä. Kesäkuun puolessa välissä oli edessä vieraspeli HJK:a vastaan. Ottelu näytti vahvasti suuntaa koko kaudelle sen voimasuhteista sekä mestaruuskamppailun osalta. Kyseessä oli laadukas nuorten ottelu, jossa lopulta Ilveksen puolustusvirhe kostautui ja HJK iski näin yhdestä vähäisistä tilanteistaan voittomaalin. Ilvekselle siis kauden ensimmäinen tappio vasta kesäkuun puolessa välissä! Parempaa oli kuitenkin vielä luvassa. Kierroksen viimeinen ja syyskierroksen ensimmäinen ottelu molemmat pelattiin OLS:a vastaan. OLS pystyi karsintasarjassa haastamaan Ilveksen täysin pallollisessa pelissä ja olikin mielenkiintoista nähdä, mitkä voimasuhteet olisivat nyt kesällä. Lopulta kenellekään ei jäänyt epäselväksi, että Ilves oli matkalla kohti mestaruustaistoa, se kaatoi OLS noissa kahdessa ottelussa yhteismaalein 8-0!

Ilves jatkoi vakuuttavaa menoaan napsien voittoja toistensa perään. Jesse Huhtala paukutti maaleja kovalla tahdilla, mutta sai kauden aikana myös vahvaa taustatukea etenkin muilta hyökkääjiltä. Näistä mainittakoon Mikke Silvennoisen huikea hattutemppu kotipelissä Kuusysia vastaan, vaihdosta sisään 69.minuutilla, hattu päässä kun pelikello näytti 80+1 ja kolme pistettä Tampereelle 3-1. Jesse voitti lopulta selkeästi koko sarjan maalipörssin 17 maalilla, vaikka olikin loukkaantumisen takia kuukauden poissa peleistä.                                                                                       

Kun sarjaa oli pelaamatta 3 kierrosta, oli Ilves jo varmistanut oman hopea mitalinsa. Joukkue oli vahvasti HJK:n kannassa mestaruuskamppailussa. Joukkueella oli edessä kaksi kotiottelua FF Jaroa ja HJK vastaan. Tähän mennessä kun karsinnat otettiin myös huomioon, joukkue oli voittanut kaikki kauden kotiottelut maalierolla 40-4! Jaro osoittautui kuitenkin taas Ilvekselle vaikeaksi vastustajaksi ja vei pisteet mukanaan Pietarsaareen. HJK pelasi oman ottelunsa sunnuntaina ja Ilveksen leirissä jännitettiin kovasti tulospalvelun ääressä jospa myös HJK häviäisi oman ottelunsa. Näin lopulta tapahtui ja lopulta ”finaaliotteluun” HJK:a vastaan lähdettiin HJK:n johtaessa Ilvestä yhdellä pisteellä. Tuo ottelu oli sitten kaikessa huikeudessaan hieno spektaakkeli, jossa Ilves piti kiinni omasta tyylistään ja haki myös alivoimallakin vahvasti voittoa. Viimeisillä minuuteilla jopa maalivahti nostettiin ylös ja oli jopa lähellä, että tarinalle olisi saatu tarunhohtoinen loppu: vajaalla, yliajalla, maalivahti olisi iskenyt voitto-osuman. Lopulta HJK iski viimeisellä sekunnilla ja varmisti P17 Suomen mestaruuden. Ilvekselle kaulaan voitettu hopea. HOPPEE EI OO HÄPPEE! 

Ilves_hjk_lammnpaa_2017.jpg                           

Hieno prosessi on viety joukkueen kanssa maaliin ja lopulta hopeakin maistuu voitetulta. Lähdettiin kehittämään pelaajia tietenkin yksilöinä, mutta myös vahvasti joukkuetaktillisista näkökulmista. Saatiin näitä maaliin jopa niin hyvin, että kesällä päätimme aloittaa erilaisten pelijärjestelmien opettamisen ja näin tätä kautta pelaajien uudelleen haastamisen. Tulevaisuuteen riittää haastetta, että nämä pelijärjestelmä muutokset saa kantamaan koko ottelun, nyt ne toimivat pääasiallisesti kun niitä käytettiin osan peliajasta. Quanterin ja Polarin avulla pystyimme seuraamaan palautumista ja kuormittavuutta, näin löysimme melko optimaalisen viikkorytmin ja saimme pelaajan arjesta laadukasta. Tärkein asia tällä kaudella on ollut nostaa esille ja kehittää urheilijan elämään liittyviä asioita. Ravintoasiat ovat olleet tärkein esille nostettu asia. Varmasti monelle saimme muutoksia aikaan, mutta kyllä näissä tekemistä riittää. Onkin ollut tärkeä kehittää kokonaisvaltaista urheilijan elämää, minkä pohjalta olemme pystyneet kehittämään parempia yksilöitä ja hienosti toimivan joukkueen!

Ilves B poikien päävalmentaja Ollipekka Ojala sekä muu valmennustiimi ja toimihenkilöt.

24.09.2018 10:30Ilves-HJK ke 26.9. klo 18.30 Tammelassa
20.09.2018Keltavihreä viikonloppu 22.-23.9.!
18.09.2018Valmentajaksi Ilvekseen? Tule mukaan oppimaan valmennusta ja kehittämään pelaajia
18.09.2018TÄHTÄÄ TAMMELAAN - AVOIMET HARJOITUKSET En10 (2009 -s.) JA KAIKKI VANHEMMAT POJAT JA TYTÖT
12.09.2018Ilveksen D-akatemia osallistuu huipputason turnaukseen Madridissa viikonloppuna
07.09.2018Ilveksen junioreiden kamppailut SM-mitaleista jatkuvat viikonloppuna
06.09.2018Ilveksen 70-vuotiaille SM mitalikahvit toimistolla
04.09.2018Nations League-ottelu Suomi-Unkari Ratinassa 8.9.
03.09.2018Inside Ilves: Ensimmäinen kausi talenttivalmentajana on opettanut paljon Joni Lehtoselle
31.08.2018Ilveksen juniorit SM-mitalijahdissa

Siirry arkistoon »