Inside Ilves: Tyttöjen alue- ja talenttivalmentaja Mika "Lada" Lahtinen pitää yhteisöllisyyttä Ilves-valmennuksen suurena vahvuutena

01.10.2018

Inside Ilves on Ilveksen jalkapallojaoston juttusarja, joka kuvaa keltavihreitä toimijoita kulissien takana. Neljännessä osassa tutustutaan tyttöjen talenttivalmentaja Mika Lahtiseen.

1F9D8A9BB58D40AAA3153CA2A026353C.jpg

Mika Lahtinen aloitti heinäkuussa tyttöjen alue- ja talenttivalmentajana, mutta Ilveksessä hän ei ole uusi tuttavuus. ”Lada” tunsi pelaajat ja valmentajat ennestään, sillä hänkin on Ilves-polun kulkija: komea pelaajaura alkoi Futis-Liigan Hervannan kaupunginosajoukkueessa vuonna 1990 ja eteni yli 300 miesten otteluun asti. Muun muassa Ilveksessä, RoPSissa ja JJK Jyväskylässä pelatessaan hän pääsi samalla tutustumaan ihmisiin ja toimintatapoihin ympäri Suomen.

Valmennuskokemusta Lahtisella on vielä verrattain vähän. Ensin hän päätyi oman pojan kautta luotsaamaan Taitokouluja, kunnes talvella 2016 Marco Baruffato pyysi hänet mukaan Naisten joukkueen valmennustiimiin, ja Mika jäi sille tielle. Tyttöjen talenttivalmennuksen lisäksi Lada toimii nyt oman alueensa aluevalmentajana, jossa tähdätään jo huhtikuussa pidettävään Eerikkilän Alueturnaukseen. Se on tärkeä pelaajien kehitys- ja tarkkailutapahtuma, jossa pelaavat ensi vuonna 03-syntyneet ja nuoremmat. Kokemusta on myös iltapäiväkerhotoiminnan koordinoinnista, joka kuitenkin loppui toimenkuvan uudistuksen yhteydessä heinäkuussa.

Seesteinen ja helteinen heinäkuu oli hyvä paikka aloittaa uusi tehtävä, sillä silloin valmentajaa työllistää lähinnä joukkuevalmennus. Tahti kuitenkin kiihtyy syksyn edetessä, ja nyt Lahtinen vastaa päätehtävänsä, seuran lahjakkaimpien nais- ja tyttöpelaajien harjoittelun ja kehittymisen seurannan, ja aluevalmentamisen lisäksi 2. asteen aamuharjoitusten tyttöpuolesta 2-3 kertaa viikossa. Ne ovat yksilön kehittymiseen tähtääviä harjoituksia, joiden sisällön suunnitteluun osallistuvat myös pelaajat. Pienempiä kokonaisuuteen kuuluvia osasia ovat esimerkiksi helmaritapahtumat ja seurayhteistyö.

Yhteisöllisyyttä Lahtinen pitää Ilveksen valmennuksen suurena vahvuutena, ja tukena uudessa tilanteessa ovat olleet tiiviisti muun muassa valmennuspäälliköt Markus Paananen ja Petri Järvinen.

Valmentamiseen sama kipinä kuin pelaamiseen aikanaan

Lahtinen haluaa oppia valmentamisesta jotain uutta joka päivä, ja pian on edessä myös UEFA A -valmentajatutkinnon suorittaminen. Valmentamiseen on samanlainen kipinä kuin pelaamiseen silloin 2000-luvun alussa, kun hän ensi kertaa osallistui Veikkausliiga-treeneihin. Sen Lada kuitenkin tietää jo nyt, ettei pelaaja tiedä valmentamisesta vielä mitään – eikä tarvitsekaan.

Lahtiselle ei ole merkitystä sillä, valmentaako hän miehiä, naisia, poikia vai tyttöjä – kyse on jalkapalloilijoiden ja ennen kaikkea ihmisten valmentamisesta. Jalkapallo ei tule vähempiarvoiseksi, vaikka siinä olisi vähemmän esimerkiksi fyysisyyttä. Myös maailmalla naisten jalkapalloiluun panostetaan yhä enemmän.

”Naisten jalkapallojoukkueisiin panostetaan nykyään entistä enemmän myös rahallisesti ihan maailmanlaajuisesti, ja monet suurseurat ovatkin perustaneet omat joukkueet nais- ja tyttöpelaajille. Kilpailu kovenee kokoajan ja meidän on täällä Suomessa pidettävä huoli siitä, että emme putoa kehityksen kyydistä jatkossa. Alle 17-vuotiaiden MM-kisapaikka oli hieno ja erittäin kova saavutus ja kertoo siitä, että asioita on varmasti tehty oikein. Meidän seurojen on Palloliiton johdolla pidettävä huoli siitä että myös jatkossa Suomi tuottaa entistä enemmän kansainvälisen tason pelaajia, jotka pärjäävät vertailussa muille. Tämä asia ei tietenkään tapahdu toivomalla, vaan se vaatii päämäärätietoisesti töitä pelaajilta, valmentajilta ja kaikilta heiltä, jotka tekevät isoja linjauspäätöksiä seuroissa ja Palloliitossa”, Lada kiteyttää.

18.10.2018 9:45Tyttöjen Pirkkahalliturnaus 2019
18.10.2018 9:25Sunnuntaina Tammelassa mitalikahvit
16.10.2018 15:05Kausikortit kaudelle 2019 myynnissä nyt: Ilves-juniorien vanhemmille kausikortit vain 60 euroa
10.10.2018Tänään keskiviikkona kaksi kovaa Ilves-vääntöä Kaupissa - B-tytöt ja P13 hakevat kausilleen kruunua
09.10.2018Huuhkajien matka kohti vuoden 2020 EM-kisoja jatkuu!
08.10.2018Ilves/2 Naiset nousee Naisten Ykköseen
05.10.2018Ilveksen A- ja B-pojille SM-hopeaa!
03.10.2018Ilves/2 pelaa kauden viimeisen ottelunsa lauantaina - sarjanousu jo varmistettu!
01.10.2018Inside Ilves: Tyttöjen alue- ja talenttivalmentaja Mika "Lada" Lahtinen pitää yhteisöllisyyttä Ilves-valmennuksen suurena vahvuutena
20.09.2018Keltavihreä viikonloppu 22.-23.9.!

Siirry arkistoon »