Inside Ilves: Tyttöjen alue- ja talenttivalmentaja Mika "Lada" Lahtinen pitää yhteisöllisyyttä Ilves-valmennuksen suurena vahvuutena

01.10.2018

Inside Ilves on Ilveksen jalkapallojaoston juttusarja, joka kuvaa keltavihreitä toimijoita kulissien takana. Neljännessä osassa tutustutaan tyttöjen talenttivalmentaja Mika Lahtiseen.

1F9D8A9BB58D40AAA3153CA2A026353C.jpg

Mika Lahtinen aloitti heinäkuussa tyttöjen alue- ja talenttivalmentajana, mutta Ilveksessä hän ei ole uusi tuttavuus. ”Lada” tunsi pelaajat ja valmentajat ennestään, sillä hänkin on Ilves-polun kulkija: komea pelaajaura alkoi Futis-Liigan Hervannan kaupunginosajoukkueessa vuonna 1990 ja eteni yli 300 miesten otteluun asti. Muun muassa Ilveksessä, RoPSissa ja JJK Jyväskylässä pelatessaan hän pääsi samalla tutustumaan ihmisiin ja toimintatapoihin ympäri Suomen.

Valmennuskokemusta Lahtisella on vielä verrattain vähän. Ensin hän päätyi oman pojan kautta luotsaamaan Taitokouluja, kunnes talvella 2016 Marco Baruffato pyysi hänet mukaan Naisten joukkueen valmennustiimiin, ja Mika jäi sille tielle. Tyttöjen talenttivalmennuksen lisäksi Lada toimii nyt oman alueensa aluevalmentajana, jossa tähdätään jo huhtikuussa pidettävään Eerikkilän Alueturnaukseen. Se on tärkeä pelaajien kehitys- ja tarkkailutapahtuma, jossa pelaavat ensi vuonna 03-syntyneet ja nuoremmat. Kokemusta on myös iltapäiväkerhotoiminnan koordinoinnista, joka kuitenkin loppui toimenkuvan uudistuksen yhteydessä heinäkuussa.

Seesteinen ja helteinen heinäkuu oli hyvä paikka aloittaa uusi tehtävä, sillä silloin valmentajaa työllistää lähinnä joukkuevalmennus. Tahti kuitenkin kiihtyy syksyn edetessä, ja nyt Lahtinen vastaa päätehtävänsä, seuran lahjakkaimpien nais- ja tyttöpelaajien harjoittelun ja kehittymisen seurannan, ja aluevalmentamisen lisäksi 2. asteen aamuharjoitusten tyttöpuolesta 2-3 kertaa viikossa. Ne ovat yksilön kehittymiseen tähtääviä harjoituksia, joiden sisällön suunnitteluun osallistuvat myös pelaajat. Pienempiä kokonaisuuteen kuuluvia osasia ovat esimerkiksi helmaritapahtumat ja seurayhteistyö.

Yhteisöllisyyttä Lahtinen pitää Ilveksen valmennuksen suurena vahvuutena, ja tukena uudessa tilanteessa ovat olleet tiiviisti muun muassa valmennuspäälliköt Markus Paananen ja Petri Järvinen.

Valmentamiseen sama kipinä kuin pelaamiseen aikanaan

Lahtinen haluaa oppia valmentamisesta jotain uutta joka päivä, ja pian on edessä myös UEFA A -valmentajatutkinnon suorittaminen. Valmentamiseen on samanlainen kipinä kuin pelaamiseen silloin 2000-luvun alussa, kun hän ensi kertaa osallistui Veikkausliiga-treeneihin. Sen Lada kuitenkin tietää jo nyt, ettei pelaaja tiedä valmentamisesta vielä mitään – eikä tarvitsekaan.

Lahtiselle ei ole merkitystä sillä, valmentaako hän miehiä, naisia, poikia vai tyttöjä – kyse on jalkapalloilijoiden ja ennen kaikkea ihmisten valmentamisesta. Jalkapallo ei tule vähempiarvoiseksi, vaikka siinä olisi vähemmän esimerkiksi fyysisyyttä. Myös maailmalla naisten jalkapalloiluun panostetaan yhä enemmän.

”Naisten jalkapallojoukkueisiin panostetaan nykyään entistä enemmän myös rahallisesti ihan maailmanlaajuisesti, ja monet suurseurat ovatkin perustaneet omat joukkueet nais- ja tyttöpelaajille. Kilpailu kovenee kokoajan ja meidän on täällä Suomessa pidettävä huoli siitä, että emme putoa kehityksen kyydistä jatkossa. Alle 17-vuotiaiden MM-kisapaikka oli hieno ja erittäin kova saavutus ja kertoo siitä, että asioita on varmasti tehty oikein. Meidän seurojen on Palloliiton johdolla pidettävä huoli siitä että myös jatkossa Suomi tuottaa entistä enemmän kansainvälisen tason pelaajia, jotka pärjäävät vertailussa muille. Tämä asia ei tietenkään tapahdu toivomalla, vaan se vaatii päämäärätietoisesti töitä pelaajilta, valmentajilta ja kaikilta heiltä, jotka tekevät isoja linjauspäätöksiä seuroissa ja Palloliitossa”, Lada kiteyttää.

insideilves.png
Tutustu muihin Inside Ilves -juttuihin tästä!

20.02.2020Maalivahtiklubi - Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita saamaan oppia
19.02.2020Ilveksen arkistot järjestetty Urheilumuseossa - pala suomalaista urheiluhistoriaa
17.02.2020UEFA C -valmentajakoulutus - Ilves ensimmäistä kertaa järjestäjänä
03.02.2020Edustusjoukkueiden palautekyselyn tulokset
31.01.2020A- ja B-pojat aloittavat SM-karsinnat
28.01.2020Maksim Stjopin ja Tuuli Enkkilä Kultainen kiekko -stipendin saajina
25.01.2020Poikien U17-maajoukkue viidennelle sijalle Minskin turnauksessa - Ilveksen edustusjoukkueen uudet nuoret mukana
24.01.2020Inside Ilves: Marco Baruffato - kansainvälisiä tuulahduksia
23.01.2020Ilves ry. hakee poikien valmennuspäällikköä
22.01.2020Futis-Liigan Talvitoiminta - harrastusmahdollisuus ympäri vuoden

Siirry arkistoon »