Ilveksen klinikkatoiminta pitää pelaajat pelikuntoisina

04.02.2019

Ennaltaehkäisy on tehokas keino pitää vammat loitolla

Useita vuosia sitten Ilveksen valmennustehtävissä, sekä fysioterapeuttina toimiva Heli Rekimies alkoi pohtimaan, miten jalkapalloilijoiden loukkaantumisia voisi vähentää. Vaikka silloinkin tosin vammoja osattiin hoitaa hyvin, aiheuttivat ne kuitenkin pelaajille yleensä pitkiäkin poissaoloja harjoittelusta ja pelaamisesta. Klinikka-toiminta ajatusmalli alkoi kehittymään Helin ajatuksissa. Hänen onnekseen Ilveksessä oli jo tuolloin tiettyjä henkilöitä, joiden halu kehittää seuratoimintaa oli niin suuri, että tälle idealle näytettiinkin vihreää valoa.

Helin tahtotilana oli alusta alkaen pyrkiä ennaltaehkäisemään loukkaantumisia. Hänen vahva osaamisensa, sekä ymmärrys jalkapallon lainalaisuuksista auttoivat häntä löytämään syitä, jotka aiheuttivat tietynlaisia jalkapalloilijalle tyypillisiä vammoja. Heli alkoi kehittelemään erilaisia uusia harjoitteita, jotka edesauttaisivat vähentämään loukkaantumisten määrää, sekä nopeuttaisivat loukkaantuneiden kuntoutumista. Oikeanlainen toiminta kohdistui mm. tiettyjen lihasryhmien harjoitteisiin, venyttelyyn ja liikkuvuusharjoituksiin.

Tärkeää on ollut myös opettaa pelaajat reagoimaan nopeasti ja saapumaan välittömästi hoidon piiriin oireiden tai kipujen ilmaantuessa.

Cool-X -klinikka ja hoitopolku helpottamaan juniorin ja vanhemmankin arkea

Nykyään klinikkatoiminta on merkittävä osa keltavihreää pelaajakasvatusta, sekä valmennuksen yksi tärkeä auttava tukitoimi.

Klinikkatoiminta tunnetaan nykyään nimellä Cool-X -klinikka, joka jakaantuu kahteen eri ryhmään pelaajien iän mukaan.  Alle 15-vuotiaiden klinikka on auki kaksi kertaa viikossa. Ja yli 15-vuotiaiden klinikka kolmena päivänä viikossa. Pelaaja voi varata ajan helposti ja nopeasti ”Hobbydeed” – sovellus kalenterista.

Cool-X -klinikalla koulutetut fysioterapeutit tutkivat huolellisesti pelaajan tilanteen ja lähettävät pelaajan tarvittaessa eteenpäin esim. lääkärille. Yleensä vammat saadaan hoidettua henkilökohtaisesti laaditulla harjoitusohjelmalla, hieronnalla tai fysioterapia hoidoilla.

Pelaajat ovat vuosien saatossa oppineet saapumaan klinikalle riittävän ajoissa, jolloin varsinaista vammaa ei ehdi edes syntymään, vaan Cool-X-klinikan tukitoimet mahdollistat harjoittelun ja paluun pelikentille huomattavasti nopeammin. Ilvekseen luotu hoitopolku helpottaa pelaajan tai hänen vanhempansa mahdollisuutta saada hoitotoimenpiteet nopeasti alkuun, eikä tarvitse enää terveyskeskusten kautta hakeutua hoitoihin.

Uutena ennaltaehkäisevänä tukitoimena Ilveksessä on otettu joukkueiden liikkuvuus- sekä ryhtikartoitukset. Tällä toiminnalla pystymme huomattavasti paremmin ottamaan huomioon, niin yksilölliset kuin joukkueharjoittelun vaatimukset eri herkkyyskausien aikana. Kartoitukset ovatkin tuoneet esille jo hyvin varhaisessa vaiheessa pelaajien yksilöllisiä ongelmia ja niihin on onneksi päästy puuttumaan ajoissa. Tämä toimintatapa yhdessä valmentajille suunnatun fysiikkavalmennus koulutuksen kanssa luo edellytykset turvallisesti suunnitellulle harjoittelulle. Ennaltaehkäisevää toimintaa siis parhaimmillaan.

Ilvesläisyys on etuoikeus

”Ilves on kyllä selkeästi edelläkävijä tässä asiassa. En usko, että millään muulla seuralla Suomessa olisi vastaavaa toimintaa käytössään.”, Rekimies toteaa ylpeänä.  ”Vuosien ajan ovat valmentajat saaneet koulutusta näihin asioihin ja he ovat sisäistäneet fyysisen valmennuksen ja ennalta ehkäisevän toiminnan tärkeyden. Ja kun tämä kaikki aloitetaan aivan pienimmistä junioreista alkaen, niin pelaajat ”kasvavat” siinä mukana ja heille tuleekin tästä yksi luonnollinen osa kokonaisharjoittelua.

Voidaankin siis todeta, että Ilves-pelaajista kasvaa ensisijaisesti urheilijoita ja jalkapalloilijoita sitten siinä samalla.”, Heli vielä toteaa.  ”Samoin meidän toiminnassamme mukana olevat fysioterapeutit oppivat havainnoimaan entistä paremmin tietynlaisia vammoja ja tekemään siten entistä nopeammin ratkaisuja vammojen hoitamiseen. Ja saavathan he viikoittain niin monta kontaktia tietyn ikäisten lasten kanssa, että heidän erikoisosaamisensa kasvaa päivä päivältä. Vuoden 2018 aikana klinikkapalveluita käytettiin peräti 1217 kertaa.” Heli mainitsee vielä loppuun.

HELI.jpg

23.08.2019Talvitoiminnan paikkoja lisätty!
22.08.2019D-akatemia kovassa vireessä - Kauden huipennus Madridin turnauksessa lähenee
20.08.2019Ilves-päivä Särkänniemessä huomenna keskiviikkona 21.8.
07.08.2019Ilmoittautuminen talvitoimintaan auki
05.08.2019Ilvekselle suomenmestaruus - erityisryhmien joukkue ylivoimainen
03.08.2019Streamauksen aikataulu Silja-turnauksessa
01.08.2019Markus Paananen on valittu Palloliiton naisten ja tyttöjen pelaajakehitystiimiin
30.07.2019C-pojat valmiina SM-turnaukseen
24.07.2019SuperPark Futiskoulu ensi viikolla!
23.07.2019Kesäkuun Kuukauden Kotipizza-pelaajat ovat Niilo Ala-Nikkola (P07) ja Netta Hyvärinen (T07)

Siirry arkistoon »