Iki-ilvekset haluavat tukea junioreita

14.05.2019

”Kerran Ilves, aina Ilves” on meille kaikille tuttu sanonta. Se käy toteen ainakin Matti Mäkelän ja Kalevi ”Kille” Nupposen kohdalla.

Tammikuussa 80-vuotispäiviään viettänyt Mäkelä on yksi tunnetuimpia tamperelaisjalkapalloilijoita 50-70-luvuilta. A-maajoukkueessa kapteenina pelannut Mäkelä tunnetaan intohimoisena jalkapallon ystävänä, joka on edelleen vahvasti mukana Ilveksen 70-vuotiaiden joukkueen valmentajana. Tämä joukkue on muuten voittanut neljä perättäistä suomenmestaruuden tässä varsinaisten teräsmiesten sarjassa. Tavallaan jopa viidesti, sillä ensimmäisen kerran pelattu sarja oli vielä epävirallinen ja siitä annettiin voittajalle titteliksi upeasti Suomen Herruus.

Matin erittäin hyvä ystävä vuosikymmenien takaa on kolme vuotta nuorempi ”juniori” Kille Nupponen, joka on Lahden lahja tamperelaiselle jalkapalloilulle. Reippaasta aikoinaan Tampereelle Ilves-Kissoihin siirtynyt Kille on yksi kaikkien aikojen tehokkaimmista maalintekijöistä pääsarjatasolla 89 maalillaan. Yhä edelleenkin Kille tekee 70-vuotisten otteluissa valtaosan maaleistaan puskemalla, tapa, jota hän on vuosikymmeniä harjoitellut tuhansia ja yhä tuhansia tunteja uudestaan.

Nämä herrasmiehet ovat aikakaudelta, jolloin nuoret miehet harrastivat montaa eri lajia. Matti tamperelaisena oli myös hyvä jääkiekossa ja palkintokaapista löytyykin A-nuorten suomenmestaruus, tosin Tapparan riveissä hankittuna. Myös mäkihyppy kuului hänen lajikirjoonsa, ja mahtavia muistoja Tahmelan Hopan laskuista olisi kerrottavana vaikka pienen kirjan verran. Kuinka moni nykytamperelainen edes tietää, että Tahmelassa on ollut mäkihyppytorni? 18.5. kannattaa suunnata Pispalan Karnevaaleihin, jossa vietetään Tahmelan Vesan 100-vuotisjuhlia!

Killenkin taustalta löytyy mäkihyppyä, mutta hänelle vahvin kakkoslaji oli jääpallo. Hän muisteleekin hymyssä suin, kuinka heidän jääpallojoukkueensa voitti jääkiekon harjoitusottelussa Ilveksen jääkiekon A-nuorten suomenmestarijoukkueen aikoinaan. Potentiaalia oli siis siinäkin ryhmässä.

Kille on sikäli harvinainen suomalainen jalkapalloilija, että hän ei ole koskaan hävinnyt Suomen A-maajoukkueen riveissä. Pelejä tosin kertyi vain neljä, mutta kuinka moni pystyy samaan? Sekä Kille että Matti olivat mukana voittamassa Espanjan A-maajoukkuetta maalein 2-0 Olympiastadionilla kesällä 1969.

Monessa mukana

Mäkelän ja Nupposen jalkapallourat ovat jatkuneet tauotta läpi elämän ja jatkuvat edelleen. He ovat olleet myös mukana todella monessa eri roolissa Ilveksessä vuosikymmenten ajan. On valmennettu, oltu johtoryhmissä ja hallituksissa sekä koko ajan taustalla mahdollistamassa keltavihreän jalkapalloilun jatkumista kauniissa kaupungissamme. Molemmat ovat myös Ilveksen kunniajäseniä.

Nämä miehet jos jotkut tietävät sen, että päästäkseen huipulle pelaajan täytyy myös päästä harjoittelemaan paremmin ja kovemmassa seurassa. Tämän takia he jo työelämässä ollessaan alkoivat kerätä rahastoa, josta pystyttäisiin tukemaan Ilvesläistä jalkapalloilua, niin pelaajia kuin valmennustakin. Tähän heitä pyysi mukaan Esko Ranta, joka ansiokkaasti usean vuoden ajan teki työtä Ilveksen juniorivalmennuksen parissa. Omia verkostojaan hyödyntäen he saivatkin kasattua mukavan summan tuohon tukirahastoon. Pelaajia saatiin lähetettyä ulkomaisten seurojen leireille, valmentajia puolestaan koulutusmatkoille eurooppalaisiin suurseuroihin. Myös englantilaisen Boltonin kanssa saatiin yhteistyö aikaiseksi, mutta ikävä kyllä se ei lopulta jaksanut kantaa itseään riittävän pitkälle. Pelaajien tukeminen on näkynyt myös esimerkiksi kenkien ja muiden varusteiden hankkimisessa sellaisia pelaajille, joiden perheellä on ollut vaikeuksia niitä muutoin hankkia.

Molemmat ovat sitä mieltä, että pelinopeus ja -käsitys ovat ne taidon osa-alueet, joissa suomalaisnuori jää eurooppalaisista kanssapelaajistaan eniten jälkeen. ”Hyvät kehittyvät hyvien kanssa” onkin heidän mottonsa, ja siksi he haluavat mahdollistaa ilvesläisten pelaajien ja joukkueiden mahdollisuutta testata omia kykyjään eurooppalaisten huippujen kanssa. He toivoisivat valmentajien enemmän ottavan heihin yhteyttä ja kertovan lahjakkaista pelaajistaan ja heidän tarpeistaan saada tukea matkalla huipulle. Paljon kiitosta saa C-Akatemian valmentaja J-P Berg, joka käy varsinkin Matin kanssa useinkin pitkiä ja kehittäviä keskustelutuokioita.

J-P eli Börje tuli Matille tutuksi A-nuorissa, joita Matti aikoinaan valmensi. Matti ihmettelee vieläkin, kuinka selvästi muistaa pelaajien lempinimet. Siellä oli börjeä, dainista, mynää, oobea, karppaa, bempaa ja vaikka mitä. Mattilan Pekka oli kuitenkin poikkeuksellisesti vain Pekka! Matti nosti tuon joukkueen SM-sarjaan ja seuraavana vuonna pojat voittivat Tuomen Raimon valmennuksessa SM-pronssia! Ison kiitoksen Matti antaa jojo Olli Stenbergille ja huoltaja Mikko Punnalalle.

Matti tunnetaan myös ex-NHL-kiekkoilija Mikko Mäkelän isänä. Miksa oli voittamassa Ilveksen toistaiseksi viimeisintä SM-kultaa vuonna 1985 (36 ottelussa peräti 34 maalia!), jonka jälkeen taalajäät kutsuivat. Miksa asuu nykyään Pohjois-Amerikassa ja kouluttaa siellä menestyksekkäästi lahjakkaita kiekkoilijoita.

Toinen asia, jonka he nostavat esiin, on vanhojen pelimiesten käyttäminen avustajina joukkueiden harjoittelussa. Pelaajat kun lopettavat peliuransa 30-40 vuoden ikähaarukassa, niin heillä olisi paljon annettavaa niin pelaajille kuin valmentajillekin. Jo se, että harjoituksia seuraa joku ulkopuolinen, joka havainnoi näkemäänsä, auttaisi paljon. Hän pystyisi konsultoimaan valmentajia antamalla erilaisen näkökulman harjoitukseen, mutta myös pystyisi yksittäiselle pelaajalle antamaan vinkkejä erilaisista toimintamalleista tietyissä tilanteissa.

Nämä herrat ovat tehneet, ja tekevät yhä, niin paljon Ilveksen hyväksi, että me kaikki saamme todellakin ottaa hatun päästä ja kumartaa syvään. He ovat näyttäneet sen, että Ilveksessä jalkapalloa pelataan todellakin lähes vauvasta vaariin, jopa isoisovaariin!

23.08.2019Talvitoiminnan paikkoja lisätty!
22.08.2019D-akatemia kovassa vireessä - Kauden huipennus Madridin turnauksessa lähenee
20.08.2019Ilves-päivä Särkänniemessä huomenna keskiviikkona 21.8.
07.08.2019Ilmoittautuminen talvitoimintaan auki
05.08.2019Ilvekselle suomenmestaruus - erityisryhmien joukkue ylivoimainen
03.08.2019Streamauksen aikataulu Silja-turnauksessa
01.08.2019Markus Paananen on valittu Palloliiton naisten ja tyttöjen pelaajakehitystiimiin
30.07.2019C-pojat valmiina SM-turnaukseen
24.07.2019SuperPark Futiskoulu ensi viikolla!
23.07.2019Kesäkuun Kuukauden Kotipizza-pelaajat ovat Niilo Ala-Nikkola (P07) ja Netta Hyvärinen (T07)

Siirry arkistoon »