Työteliäs Ilves/2 on ylittänyt odotukset tälläkin kaudella

02.10.2019

lataus_1.jpg

Ilveksen kakkosjoukkueella meni viime kaudella lujaa. Lähes samalla ryhmällä pelattiin A-nuorten P20 SM -sarjaa ja Tampereen Kolmosta – kovasta A-poikien sarjasta tuli lopulta hopeaa ja Kolmosesta piirinmestaruus ja nousu Kakkoseen, valtakunnalliseen II-divisioonaan. Haasteiden määrä on hieman kasvanut ja laatu muuttunut, mutta joukkueelle kuuluu edelleen hyvää.

”Kakkosessa vastustajat ovat totta kai monella tapaa laadukkaampia kuin Kolmosessa. Vastustajien juoksuvoima ja fyysisyys ovat eri luokkaa, ja siihen tottuminen vei aikaa. Talvella joukkue panosti vahvasti A-joukkueen SM-karsintoihin, mikä vei valmistautumisajasta suuren osan, ja toisaalta sarjatasoa vastaavia harjoitusotteluita oli ennen kautta liian vähän”, kertoo ryhmän päävalmentaja Topi Priha.

Loppukesästä Ilves/2 onnistui ja nautiskeli pitkästä voittoputkesta, mikä mahdollistaa nyt syyskierroksen päätteeksi taistelun Kakkosen jatkopeleissä – vaikka joukkue nousi Kolmoseenkin vasta muutama vuosi sitten. Mikä on määrätietoisen nousijajoukkueen salaisuus ja millaisia tavoitteita sillä on seuraavan sarjanousun suhteen?

”Asiantuntijoiden mukaan meidän sijoitus oli ennen kautta lohkossamme 12. Tuo sai aikeaan melko hilpeät tunnelmat, koska tiesimme pystyvämme pelaamaan sarjan puolenvälin yläpuolella”, Priha kertoo. ”II-divisioonamenestys on varmaan yllättänyt joukkueen ulkopuoliset ja vastustajat.” Ilves/2 on B-lohkossaan kolmantena kauden loppuhetkillä.

A-nuorissa tavoitteeksi oli pelaajien kanssa asetettu mestaruus. Joukkue koki sarjassa joitakin vaikeita jaksoja eikä edennyt siellä lopulta vakavaan mestaruustaistoon asti. Kausi käännettiin kuitenkin hymyn puolelle viime lauantaina, kun SJK voitettiin kotona viimeisen kierroksen 3-1-voitolla. Se varmisti pronssimitalit.

”Tämä joukkue koottiin tällaiseen muotoon 2015 kevättalvella. Neljä vuotta III-divisioonassa oli joukkueen kasvun kannalta sopivaa. Lisäksi joukkueen pelaajat saivat riittävän määrän otteluita, koska Kolmosen ottelut pelattiin keskellä viikkoa ja A SM -ottelut viikonloppuisin. Kolmosen aikoina nuorten SM-ottelut olivat kokonaisuudessaan tärkeitä, koska nuorten peleissä oli kovempi tempo kuin Kolmosen otteluissa. Toisaalta taas miesten peleissä, varsinkin kärkiotteluissa, kaksinkamppailut valmistivat pelaajia uudelle sarjatasolle”, Priha näkee.

Resepti joukkueen menestyksen tasalla ei sisällä kovinkaan salaisia ainesosia, sillä tärkeimmät niistä ovat pitkäjänteinen työnteko ja harjoittelu. ”Joni Lehtonen on luonut harjoitteluun näihin olosuhteisiin täydellisen rytmin tehon ja laadun suhteen. Joni on kehitellyt upean yhtälön, joka lyhyesti sanottuna kehittää yhtä aikaa varsinkin pelaajien juoksuvoimaa sekä koko joukkueen syöttötyöskentelyä. Nuo kaksi tekijää ovat suurimmat yksittäiset tekijät, miksi joukkueemme pärjännyt näinkin hyvin molemmissa sarjoissa. Lisäksi Miikka Kajanderin panos Ilves-taustaisena entisenä pelaajana tuo lisää uskottavuutta ja kokemusta joukkueeseen”, Topi Priha avaa.

Priha kuitenkin korostaa, että nousu I-divariin eli Ykköseen ei ole mikään itsetarkoitus. Hän kokee nykyisen sarjatason sopivaksi kehittymisen kannalta, erityisesti jos vieläkin nuorempia pelaajia saadaan nostettua kokoonpanoon. ”Kukaan ei ole kuitenkaan kieltänyt nousuhaaveiden ylläpitämistä”, hän lisää juonikkaasti.

Tiukka ottelurytmi jättää välillä vapaapäivät vähiin

Yksi suuri ero aikaisempaan nähden on ollut päävalmentajan mukaan ottelurytmi. Saman viikonlopun aikana pelataan sekä miesten että nuorten ottelut, ja se tuo haasteita peluuttamiseen. Vapaapäivät jäävät välillä olemattomiin niin pelaajilla kuin valmentajilla, joten intohimoa tarvitaan kaikilta.

Yleisömääriin sarjanousu ei ole vaikuttanut merkittävästi, mutta joissakin kärkimatseissa piristymistä on ollut näkyvissä. Yhden hetken Priha muistaa yli muiden. ”Se oli mieleenpainuvaa, kun Roope Huhtala puski 1-0 maalin Kaukajärven sateessa FC Jazzia vastaan. Se oli kauden avausmaali ja ensimmäinen voittomaali meille kakkosdivisioonassa. Sekä yleisö että joukkue sai palkinnon vuosien työstä!”

Ilveksen B-lohkon maalipörssin kärkikahinoissa näkyy aikaisemmiltakin kausilta tuttuja keltavihreitä nimiä, kuten Jesse Huhtala, Juho Heikkinen ja Eemeli Raittinen. Joukkueen runko on kuitenkin moniselitteinen juttu eikä kulminoidu pelkästään maalinteko-osastoon, Priha muistuttaa. Rungon monimuotoisuutta lisää sekin, että osa joukkueesta harjoittelee päivittäin edustusjoukkueen kanssa eikä esiinny kakkosjoukkueen riveissä kuin otteluissa.

Edustusjoukkueen pelaajilla on ollut välillä iso rooli otteluissa. Esimerkiksi Naatan Skytän ja Janne-Pekka Laineen huikeat otteet ovat olleet suuria vahvistuksia – eikä kenelläkään ole ollut asennoitumisvaikeuksia tai ongelmia yrittää parastaan. Joukkueen henkinen runko on kuitenkin kokonaisuus ja rakentuu yhtä suurelta osin Ilves2/A-ryhmän pelaajien panoksesta.

”Käytännössä joukkue on rakentunut jo viimeisen viiden vuoden ajan alkaen kevättalvesta 2015. Silloin joukkueen Kolmoseen nostaneet vanhemmat pelaajat jäivät sivuun, ja uusi sukupolvi oli todella nuorta: esimerkiksi Artturi Ruuth oli 14-vuotias ja Julius Järvinen 15-vuotias, Juho Heikkinen ja Miska Rautiola 16-vuotiaita. Eikä muut olleet juuri sen vanhempia”, Priha kertoo kasvateistaan. ”Tuo osoittaa, kuinka pitkän ajan projekti on rakentaa täysin omin voimin, oman seuran junioreista joukkue, joka voi nousta ja menestyä II-divisioonassa.”

Arkiviikot Ilves/2 asuu vierekkäisessä pukuhuoneessa mitaleista taistelevan Ilveksen Veikkausliiga-joukkueen kanssa. ”Pikkuveli” on vahvasti hengessä mukana ja totta kai paikan päällä Tammelassa, kun edustusjoukkue pelaa. ”Tämä syksy on upea mahdollisuus Ilvekselle. Silti tulostakin hienompaa on se, että edustusjoukkue saa pelata noin kovista panoksista kauden lopussa. Minun mielestäni matka kohti tulosta on se hienoin juttu. Ilmeet, eleet ja tunnelmat arkisina iltapäivinä pukuhuoneessa, lataus ennen ottelua ja räjähtävä voiton fiilis tai katkeruus hävitessä. Noiden juttujen takia joukkueet ovat kasassa”, Priha kiteyttää.

5DIV7109.jpg

14.08.2020Katri Mattsson Palloliiton 1. varapuheenjohtajaksi ja Kari Pansio Seuraparlamentin jäseneksi
05.08.2020C14-junioreita valittu Huuhkajaturnaukseen - poikien ensimmäinen maajoukkueturnaus
31.07.2020Kaukajärvellä tarjolla lauantaina huipputason juniorijalkapalloa - P13 ja P15 saavat vastaansa HJK:n
29.07.2020Santeri Haarala & Valtteri Hiilloskorpi - pelimiehiä & paluumuuttajia
28.07.2020P05 lännen alueleirit - 15 keltavihreää sai kutsun leirille
28.07.2020Helmariturnaus Eerikkilässä 30.7. - 2.8. - Ilveksestä mukana useampi pelaaja
27.07.2020Ilveksen 09-poikien joukkuepäivä Ensilässä - Futista ja yhdessäoloa hienoissa puitteissa
22.07.2020Ilves jalkapallon heinäkuun Kuukauden vapaaehtoinen - Merja Hakala
16.07.2020Poikain Parhaat käsidesi - tamperelainen firma on tehnyt lahjoituksillaan paljon hyvää
10.07.2020Arto Rastas - huippukokki urheilijan kasvisruokareseptien takaa

Siirry arkistoon »