Maalivahtiklubi - Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita saamaan oppia

20.02.2020

Kuva1.jpg

Maalivahtiklubi toivottaa lämpimästi tervetulleeksi kaikki maalivahdin hommista vähänkin kiinnostuneet. Klubi on suunnattu F- ja E-ikäisille maalivahdeille ja tytöissä on mukana myös nuoremmat D-juniorit. Tänä vuonna klubi on ensimmäistä kertaa seuran jäsenille ilmainen pelipaikkakohtainen harjoitus.

Jutun tiimoilta haastateltiin klubin vetäjää, Jussi Helanderia. Helander tuli töihin Ilvekseen viime elokuussa. Hän sai viime vuoden lopulla koulun pakettiin Vierumäellä, valmistuen ammattikorkeakoulusta liikunnanohjaajaksi. Maalivahtiklubin vetäminen on kuulemma erittäin hyvä pesti miehelle, joka asuu lähellä Jalitsu-hallia, jossa klubia pidetään. Maalivahtiklubin johtohahmo on Mauri Heinonen, joka on seuran maalivahtien päävalmentaja ja vastaa maalivahtien kehittymisestä.

Klubista on hyötyä kaiken tasoisille maalivahdeille

Osaamisen tasolla ei ole niin väliä, pääasia klubissa on, että se saisi nuoria lähtemään mukaan harjoittelemaan ja innostumaan maalivahtina olemisesta. Maalivahteja kun ei ole koskaan liikaa.

Maalivahtiklubissa on hyvä tekemisen fiilis, jossa on tarkasti suunniteltuja harjoituksia. ”Harjoituksia löytyy osaamisen eri tasoille, eli siitä ei tarvitse olla huolissaan, että jokin olisi liian vaikeaa”, Helander toteaa.

Yksin ei Helanderin tai Heinosen tarvitse harjoitteita vetää läpi, sillä harjoituksissa on mukana useampi apuvalmentaja, joille Helander antaakin kiitosta. Apuvalmentajat auttavat jakamaan ryhmiä pienempiin osiin, jolloin tekeminen ei tunnu kenestäkään turhan helpolta tai vastaavasti turhan haastavalta.

Esimerkiksi haastattelua edeltäneellä klubikerralla oli ollut Helanderin lisäksi kolme apuvalmentajaa. Apuvalmentajina on toiminut muun muassa Juha Pakarinen, Tero Kivinen, Harri Lakkala, Petteri Hieta-aho ja Timo Kotilainen. Monet apuvalmentajista ovat myös omien joukkueidensa maalivahtivalmentajia ja he saavat klubista lisävinkkejä omaan tekemiseen. Lisävalmentajat ovat myös aina tervetulleita.

Helander kertoo tärkeimmiksi tehtävikseen klubissa toiminnan organisoinnin, harjoittelun suunnittelemisen ja vaikeimpien näyttöjen vetämisen. Jos joku harjoite tuntuu haastavalta, Helander auttaa siinä.

Helander nostaa jälleen apuvalmentajat esille, joista on hänelle suuri apu. Tällainen vastuun jakaminen helpottaa koko toimintaa ja rajatun ajan hyödyntämistä.

Tärkeintä tekemisessä on hauskuus

Niin kuin väliotsikko kertoo, tekemisen hauskuus ja mielekkyys on Helanderin mukaan merkittävä asia. Tämä asia pätee myös muualle, mutta varsinkin maalivahtiklubissa se on tärkeää. Rohkeus on toinen asia, jonka Helander nostaa esille. Maalivahtina oleminen saattaa jännittää monia, jotkut jopa pelkäävät maalivahdin roolia ja sitä monesti vältellään. Maalivahtiklubissa yritetään saada iskostettua nuoriin rohkeutta toimia maalivahtina. Ja tässä klubi onkin onnistunut monen nuoren kanssa.

Yleensä klubissa pidetään kolmen viikon ajan sama aihe, jota harjoitellaan. Viimeisimpänä Helander kertoo, että nuoret harjoittelivat 1 vastaan 1 -tilanteissa toimimista. Esimerkiksi ennen joulua treenattiin jalalla pelaamista sekä pelin avaamista ja ennen sitä teemana oli ihan perustorjunnat.

Maalivahdin tasosta riippuen, nuorille opetetaan juuri heille sopivia asioita. Aloitteleville ja juuri asiasta kiinnostuneille junioreille opetetaan asiat ihan alusta asti, lähtien liikkeelle aivan perusjutuista ja niin sanotusti ruohonjuuritasolta. Vaikka onhan koko toiminta hyvin ruohonjuuritoimintaa, kun asioita tehdään oikeasti kentällä.

Kuva2.jpg

Helander suosittelee toimintaa kaikille vähänkään kiinnostuneille. ”Toimintaan mahtuu kyllä mukaan. Keskimäärin F-junioreiden klubissa on ollut 10-15 junioria, sanotaan vaikkapa siitä keskeltä 12. E- ja D-junioreissa on ollut ehkä vähän enemmän porukkaa”, Helander sanoo.

Varsinkin tyttöjä kaivataan lisää toimintaan, mutta heitäkin on jo mukana, Helander kertoo. ”Jos mietityttää, että klubissa on pelkästään poikia, niin asia ei näin ole, tyttöjäkin on jo valmiiksi mukana. Ja jos on miettinyt aiemmin maalivahtina olemista, niin maalivahtiklubista saa sitten varmistuksen siihen, että miellyttääkö homma. Täällä pääsee paremmin näkemään, millaista se maalivahtina toiminen oikein onkaan”, Helander kertoo.

Maalivahtiklubi järjestetään joka torstai Hervannan Jalitsu-hallissa osoitteessa Lindforsinkatu 15. Homman aloittavat kello 15:45-17 F-juniorit ja kello 17-18 on taas vuorossa E-pojat sekä D-tytöt. ”Maalivahtiklubi on viikoittaista toimintaa, jos vähänkin kiinnostaa, niin tervetuloa! Tänne mukaan vaan, täältä saa kyllä hyvää oppia”, Helander päättää. Ilmaista ekstratreeniä, mikäs sen parempaa.

Ja kun maalivahdin hommasta oikein innostuu, niin lähestyvällä hiihtolomalla edessä häämöttää Futiskoulu, jossa myös maalivahdeille järjestetään oma leiri - olethan sen kanssa kuitenkin nopea, sillä ilmoittautuminen leirille päättyy perjantaina 21.2.

30.03.2020Ilves ry:n yt-neuvottelut
27.03.2020K-Citymarket Turtolan kauppias Marko Vainikainen: "Meille on tärkeätä, että juniorit saa Tampereella mahdollisuuden" - K-Plussan tukirahat käytetään Ilves kentän kehittämiseen
26.03.2020Maaliskuun Kuukauden vapaaehtoinen - Päivi Meduri
18.03.2020Ilves x Intersport Koskikeskus - 20 vuotta yhteistyötä
16.03.2020Päivitetty 16.3. klo 21.00: Ilves jalkapallojaosto tiedottaa koronavirukseen liittyen
15.03.2020Ilves ry toimisto avoinna
06.03.2020Jouko Turunen on valittu poikien valmennuspäälliköksi!
04.03.2020Inside Ilves: Risto 'Rike' Valkeala - Mr. Ilves
28.02.2020Valtakunnallinen toisen asteen haku käynnissä - Tampereelle voi hakea nyt jalkapallon huippuympäristöön
24.02.2020Helmikuun kuukauden vapaaehtoinen - Satu Huuhtanen

Siirry arkistoon »