Yhteistyöseuratoiminta - uusi seurayhteisön valmennusosaamisen kehittäjä Petri Plym on tärkeänä linkkinä seurojen välillä

07.10.2020

SVOK1.JPG

Seurayhteisön valmennusosaamisen kehittäjä eli SVOK: Petri Plym.

Ilveksen eri juniori-ikävaiheissa jo yli 20 vuotta valmentanut Petri Plym ottaa uuden haasteen vastaan ja aloittaa uutena Ilveksen ja Palloliiton päätoimisena seurayhteisön valmennusosaamisen kehittäjänä (SVOK), jonka työpanos kohdistuu ensisijaisesti valmentajien koulutukseen Ilves junioriedustuksessa, Futis-Liigassa sekä nimensä mukaisesti seurayhteisön, eli Ilveksen yhteistyöseurojen LeKi-futiksen, Ylöjärven Ilveksen, FC Vapsin sekä Oriveden Tuiskun välillä.

Seurayhteisö kattaa näin ollen noin 6000 pelaajaa ja heidän valmentajansa. Näiden seurojen lisäksi myös kaikki muutkin Pirkanmaan seurojen valmentajat ovat tervetulleita osallistumaan seurayhteisön koulutuksiin.

Palloliitto ja Ilves ovat valinneet strategiseksi painopisteeksi valmentajakoulutuksen sekä laaja-alaisen seurayhteistyön kehittämisen, jonka tavoitteena on taata jokaiselle nuorelle jalkapallon harrastajalle koulutettu valmentaja ja laadukas harjoitteluarki omassa seuraympäristössään. Tavoitteen tukena on uudistettu myös Palloliiton koulutusjärjestelmä, joka julkaistiin pari viikkoa sitten: https://www.palloliitto.fi/jalkapallouutiset/tavoitteena-etta-jokaisella-lapsella-ja-nuorella-osaava-ja-koulutettu-valmentaja.

Petri Plymin uuteen SVOK-rooliin kuuluu alimman tason valmentajakurssien kouluttajana toiminen sekä tutorointi, tutustumiskurssit, futisvalmentajan starttikurssit, ikävaihekoulutukset (6-11 vuotiaat) sekä UEFA C -kurssi. Näiden lisäksi uudistettuun valmentajanpolkuun kuuluu erilaiset teemakoulutukset, jotka myös aloitetaan Tampereella asteittain uuden 2021 kauden aikana.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Valmentajan_polut.png

Valmentajan monenlaiset polut. Kuva: Suomen Palloliitto.

Tietotaito hyötykäyttöön SVOK-roolissa

Uuden seurayhteisön valmennusosaamisen kehittäjän tietotaito ja valmennusosaaminen halutaan ottaa käyttöön.

”Uudessa roolissani halutaan hyödyntää tätä kokemustani tamperelaisen sekä suomalaisen futiskentän tuntemisessa ja ymmärtämisessä. Uskon pystyväni auttamaan ja tukemaan uusia, aloittelevia sekä kokeneempiakin koutseja ja antamaan heille niin sanotusti työkaluja käyttöön omaa kokemustani hyödyntäen”, Plym itse kertoo.

”Olen tehnyt aiemmissa tehtävissäni paljon tiivistä yhteistyötä Pirkanmaan seurojen ja heidän toimijoiden kanssa ja se korostuu nyt entisestään uuden roolini myötä. Uskon, että yhdessä voimme tehdä merkittävän muutoksen parempaan koulutettujen valmentajien määrässä ja lasten arjen harjoittelussa”, hän jatkaa.

Yhteistyötä ympäri maakuntaa

Ilveksen seurayhteisö on jo aloittanut SVOK-toiminnan syksyllä 2019 mutta korona sotki sitäkin pahasti. Yksi jo aloitetuista toimintamuodoista on ollut E-pojille järjestetty yhteistyöseurojen talenttiharjoitus.

”Meillä on joka toinen keskiviikko talenttiharjoitus, jota on aiemmin vetänyt Jan-Erik Kotka. Talenttiharjoituksissa on mukana kuusi Ylöjärven Ilveksen ja kuusi LeKin pelaajaa. Eli minä rupean vetämään marraskuusta eteenpäin harjoituksia ja pelaajien lisäksi harjoituksiin osallistuu näiden joukkueiden omat valmentajat, jotka toimivat apuna harjoituksissa ja ovat samalla itse oppimassa ja kehittämässä omaa osaamistaan”, SVOK kertoo.

Tämä toimintamuoto on saanut jo paljon positiivista palautetta osallistujilta. Tyttöjoukkueissa yhteistyö on ollut vielä toistaiseksi suoraan yksittäisten pelaajien vierailua toistensa harjoituksissa ja peleissä, mutta jatkossa selvitetään myös tyttöjoukkueissa talenttiharjoituksen aloittamista.

”Talenttitoiminta tosiaan jatkuu marraskuussa ja siihen tehdään pieniä tarkennuksia. Aiemmin harjoitukset keskittyivät Tampereelle, mutta nyt aloitamme kokeilun, että harjoitus- ja seuravierailuja tehdään vuorotellen myös yhteistyöseurojen luona. Vierailujen aikana minä olen seuran käytettävissä joko harjoitusten vetäjänä, tutorina tai sitten valmennuskouluttajana seuran kaikille valmentajille tarpeen mukaan. Tällä tavoin pyrimme jalkautumaan mahdollisimman monen valmentajan arkeen ja saada entistä parempi vaikuttavuus”, Plym sanoo.

Erilaisia pelaajapolkuja ja yhteistyömuotoja - Lempäälän pojat

Keltavihreillä junioriedustusjoukkueilla on tällä hetkellä käynnissä avoimet harjoitukset, joista valitaan pelaajia junioriedustusjoukkueisiin. Nämä ovat aina jännittäviä paikkoja pelaajille ja siksi avointen lisäksi yhteisöseuratoimijat ovat kehittäneet jo aiemmin esitellyn talenttitoiminnan madaltaakseen kynnystä osallistua ja samalla tekemällä tutuksi erilaisia yhteistyöseuramuotoja pelaajille, vanhemmille ja seuratoimijoille.

”Lempäälän pojista esimerkiksi Ruutin Eerik, joka on syntynyt 08, on käynyt meidän harjoituksissa koko talven aina maanantaisin. Lisäksi on käynyt muutamia 07 poikia. Tämän lisäksi pojat ovat olleet mukana kesän aamuharjoituksissa.

Koska pelaajia ja ihmisiä on erilaisia, jokaiselle pelaajalle yritetään luoda omanlainen polku, jota kulkea omalle huipulle saakka. Miten kannattaa treenata ja kuinka paljon, ja missä harjoitus/peliryhmässä olisi kehitykseen nähden hyvä toimia. Jossakin vaiheessa voi olla oikea hetki siirtyä myös keltavihreisiin väreihin mutta tavoitteena on, että jokainen pelaaja pääsisi treenaamaan mahdollisimman lähellä kotiaan ja mahdollisimman pitkään. Mahdolliset seurasiirrotkin tehdään avoimesti seurojen yhdessä sovittujen sääntöjen mukaisesti pelaajan edun mukaisesti”, Plym vahvistaa.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

2F8A9104-1.JPG

Eerik Ruuti kamppailemassa pallosta LeKi-paidassa. Kuva: Kari Luukkonen/Calahan kuvat.

Kommentit Lempäälästä

Yhteistyöseuratoimintaa kommentoi myös LeKi-Futiksen junioripäällikkö Matti Tuominen.

Miten yhteistyö on mielestäsi sujunut? 

”Seurojen välinen yhteistyö on alkanut mielestäni hyvin, huomioiden haasteet mitä meillä nyt on ollut tämän koronaepidemian johdosta. Ollaan saatu jo paljon konkreettista aikaiseksi, muun muassa E-ikäluokan talenttiharjoitukset, valmentajakoulutuksia ja yksittäisten pelaajien pelaajapolun rakentamista yhteistyössä. Erityisen tyytyväinen olen avoimesta ja tiiviistä vuoropuhelusta seurojen edustajien välillä.”

Osaatko sanoa, että ovatko LeKin juniorit olleet tyytyväisiä, ovatko he saaneet yhteistyön myötä jotakin lisää omaan harjoitteluun?

”Talenttiharjoituksissa ja muutamassa pelitapahtumassa meiltä on ollut osallisena noin 12 poikaa, jotka kaikki ovat olleet tyytyväisiä sen perusteella mitä olen heidän kanssaan jutellut. Lisäksi meillä on ollut useammasta ikäluokasta pelaajia Ilveksen viikoittaisissa harjoituksissa, kerran viikossa, erityisesti talvella sekä kesän aamuharjoituksissa. Näiden pelaajien osalta olen ymmärtänyt, että kyseinen malli on ollut hyvä sekä pelaajan itsensä kannalta, että myös pelaajan perheen mielestä. Tämä johtaa siihen, että mahdolliset seurasiirrot tapahtuvat hyvässä hengessä ja koordinoidusti, mitä pidän erittäin tärkeänä.

Pelaajat kokevat saavansa omaan harjoitteluunsa lisää paljon jo siitä, että tulee hieman ulkopuolinen valmentaja. Lisäksi hyödynnämme yhteistyötä palautteen antamiseen, tätä pelaajat eivät aina välttämättä edes tiedä, että taustalla pelaajista kuitenkin keskustellaan ja on hyvä, että meillä on useamman valmentajan näkemys pelaajasta jopa yli seurarajojen.

Itse harjoittelun osalta pyritään siihen, että pelaajalle saataisiin yksi harjoitus viikossa, joka olisi hänelle omaa ympäristöään kovempi muiden pelaajien vasteen osalta.”

Osaatko sanoa, että miten yhteistyö jatkuu tulevaisuudessa; onko luvassa joitain uusia kuvioita vai onko nykyinen yhteistyön malli hyvä?

”Nykyisessä mallissa on paljon hyvää mutta myös kehitettävää. Uutena asiana tulee mukaan nyt talvella maalivahtivalmennus Jussi Helanderin johdolla. Toivon mukaan kauden 2021 osalta on korona jo nitistetty sen verran, että pystyttäisiin järjestämään seurapäivätapahtuma, jossa pelattaisiin ja oltaisiin myös katsomassa Veikkausliigaa tai Kansallista Liigaa. Ajatuksissa olisi myös se, että voisimme hyödyntää SVOKin ammattitaitoa tasaisin väliajoin, erilaisin keinoin.”

Missä kaikissa ikäluokissa LeKi-pelaajia on mukana?

”Olemme nyt testanneet yksittäisten pelaajien osalta sitä mallia, että pelaaja on kerran viikossa sovitusti Ilveksen mukana. Tuossa on ollut mukana pelaajia 2009, 2008 ja 2007 ikäluokista. Toki kokonaisuutena näemme ja pyrimme yhteistyötä viemään siihen suuntaan, että se koskisi koko meidän seuran pelaajapolkua ja näistä asioista onkin jo Ilveksen kanssa keskusteltu.”

Tuleeko mitään kehitysehdotuksia mieleen tähän hetkeen?

”Ehdottomasti tyttöjen osalta pitää alkaa miettimään toimivia malleja ja päästä seuraavaksi konkreettiselle tasolle yhteystyössä.”

Aiemmin mainittu 2008 syntynyt Eerik Ruuti sekä toinen LeKi-pelaaja, Niilo Sirén pääsivät myös antamaan kommentit pelaajan näkökulmasta. Pelaajilta kysyttiin, että mitä he ovat tykänneet toiminnasta, onko ollut helppo päästä mukaan joukkueeseen ja onko yhteistyön jatkaminen heidän mielestään hyödyllistä.

”Toiminta on ollut hauskaa ja laadukasta. Porukkaan sopeutuminen onnistui helposti ja uudet pelikaverit ovat ottaneet hyvin vastaan.

Hyvässä hengessä on kuittailtu LeKin ja Ilveksen keskinäisistä peleistä. Yhteistyötoiminnan jatkaminen on ehdottomasti kannatettavaa”, Eerik kommentoi.

Alla loppuun vielä Niilo Sirénin kommentit yhteistyöseuratoiminnasta.

Toiminnasta yleisesti

”Treenit ovat olleet hyvän kovavauhtisia, vaihtelevia ja on hyvät uudet joukkuekaverit.”

Hyödyllisyys ja opit

”Kunto on kasvanut itsestään kovatempoisissa treeneissä, tullut lisää pallonkäsittelytaitoa ja olen oppinut liikkumaan kentällä hyvin.”

Haluaisitko olla jatkossakin mukana?

”Joo ja jos olisin tiennyt kuinka hyvä ja mukava porukka Ilves 07 on, olisin halunnut jo pari vuotta aikaisemminkin mukaan. Mutta LeKi-futiksessakin oli hyvä joukkue, jonka kanssa kannatti pelata pitkään ja katsoa mihin asti pärjätään”, Niilo päättää.

DETTTANI_2020_06_Ilves_P07_Ykkonen_Alfa_vs_Beta_085.jpg

Niilo Sirén vauhdissa vihreässä Ilves-nutussa. Kuva: Johanna Pohjavirta/Johannan kuvat.

30.10.2020Haemme maalivahtivalmentajaa/iltapäiväkerhon ohjaajaa määräaikaiseen työsuhteeseen!
29.10.2020Ilves jalkapallon lokakuun Kuukauden vapaaehtoinen - Satu Hakala
22.10.2020B-tytöillä avoimet harjoitukset viikoilla 44-48 - tervetuloa näyttämään osaamista laadukkaan porukan pariin
19.10.2020Ilveksen Ice Power -klinikkatoiminta - klinikkakäyntejä oli menneellä kaudella huikeat 1423 kappaletta
17.10.2020B-tytöt varmistivat nousun naisten Ykköseen! - EBK taipui Espoossa
13.10.2020K-Caara Ilves Cup -kutsuturnauksen kuvagalleria - viimeinen rutistus ennen uutta kautta
11.10.2020Marko Nurminen jatkaa B-tyttöjen vastuuvalmentajana ja Valtteri Kumpuniemi tyttöjen talenttivalmentajana!
10.10.2020A-pojat Suomen mestariksi - P20 SM-sarjan voitto varmistui viimeisellä kierroksella lukemin 1-6!
07.10.2020Yhteistyöseuratoiminta - uusi seurayhteisön valmennusosaamisen kehittäjä Petri Plym on tärkeänä linkkinä seurojen välillä
02.10.2020Uusia kasvoja TFA:ssa - haastattelussa Tampereelle muuttaneet Elli Näsman, Sofia Määttä ja Patricia Bohui

Siirry arkistoon »