C Akatemian valmentaja Jani Tulehmo on mukana UEFA A -valmentajakurssilla - kouluttautumassa on yhteensä neljä ilvesläistä

03.03.2021

Jani_Tulehmo_UEFA2.jpeg

Jani Tulehmo pokkasi viime vuoden Harrastajapatsaan. Palkintoa jakamassa urheilutoimenjohtaja Janne Räsänen. 

Ilveksen C15-14 Akatemiassa valmentajana toimiva Jani Tulehmo on mukana UEFA A -valmentajakurssilla. Valmentaja pääsi itse kertomaan, millaisesta homma on kyseessä.

Onneksi olkoon - sinut on valittu UEFA A + VAT-kurssille!

”Kiitos! Täytyy olla iloinen siitä, että kelpuutettiin mukaan, koska halukkaita kurssille oli runsaasti ja tiedän, että näin myös paljon hyviä valmentajia jäi ulos. Meitä on Ilveksestä tänä vuonna mukana muutama muukin opinnälkäinen valmentaja: Jan-Erik Kotka, Jouko Turunen ja Juhana Sirviö.

Tämä on erittäin arvokas asia Ilvekselle, että seurastamme on vuosittain mukana valmentajia kasvamassa ja kehittymässä myös näissä huippuvaiheen koulutustasoilla, mikä tukee ja edistää entisestään seuran laadukkaan pelaajakehityksen strategisia päämääriä.”

Kertoisitko mistä koulutuksessa on kyse?

”UEFA A on jalkapallovalmentajien koulutuspolulla toiseksi korkein lisenssikoulutusten taso. Koulutukseen on lisäksi integroitu valmennuksen ammattitutkinto eli VAT. Uefa Pro on lisenssijärjestelmän korkein askelma. UEFA A-valmentajakoulutuksen ja valmentajan ammattitutkinnon tavoitteena on antaa valmiudet edustustason joukkueiden valmentamiseen ja johtamiseen sekä nuoren huippupelaajan kehittämiseen. Keskiössä on pelaajien kokonaisvaltainen kehittäminen, sisältäen suunnittelun, seurannan ja arvioinnin eri menetelmät. Joukkuetason lajivalmennuksessa keskitytään harjoittelun ja pelaamisen kehittämiseen.

Koulutus kestää tämän vuoden ja tavoitteena on saada homma pakettiin joulukuussa. Kurssille pääsyn ja siellä menestymisen perusvaatimus on, että UEFA B -lisenssi on suoritettu ja valmentajalla on jo riittävästi kokemusta sekä osaamista.”

Miten homma on lähtenyt käyntiin?

”Ensimmäinen lähiopetusjakso on nyt takana ja sen perusteella voi jo todeta, että varsin mielenkiintoinen ja sisällöllisesti monipuolinen paketti on tälle vuodelle luvassa. Tällä hetkellä on käynnissä toinen jakso.

Merkittävää lisäarvoa opiskeluun saa siitä, että kurssilla on paljon valmentajia eri seuroista ympäri Suomea. Keskusteluista ja erilaisista ajatuksista oppii paljon. Koronan vuoksi jouduttaneen tekemään vuoden aikana paljon soveltamista normaalioloihin nähden.

Lähiopetusjaksojen, pienryhmätoiminnan, joukkueympäristössä tehtyjen suoritusten, malliryhmäleirien ja erilaisten näyttösuoritusten kohdalla käytettäneen paljon etämenetelmiä ja videotyökaluja. Täytyy myös osata varautua aikataulumuutoksiin ja kompromisseihin, koska kaikkia koulutuksen sisältöjä ei voida suorittaa muuten kuin ’livenä’ kenttätyössä. Joustavasti ja soveltavasti on nyt mentävä.”

Millaisia tavoitteita tai odotuksia sinulla on koulutukselta?

”Oma tavoitteeni koulutuksen suhteen on yksinkertaisesti kehittyä älykkäämmäksi valmentajaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että haluan oppia entistä spesifisempää suunnittelulogiikkaa koskien esimerkiksi fyysisen valmennuksen integraatiota lajivalmennuksen sisällä, systeemisempää ajattelua pelin ja pelitekojen syy-seuraustekijöistä sekä ymmärtää pelin taktista ulottuvuutta paremmin esimerkiksi erilaisten pelijärjestelmien ja vastustajan toiminnan kautta.

Tämän lisäksi toivon, että koulutuksen aikana saisi lisää ajatuksia joukkueen ja yksilöiden toimintaympäristön kehittämiseen muun muassa henkisen valmennuksen tieteenalan näkökulmasta.”

Millainen valmentajan polku sinulla on tähän asti ollut?

”Olen aloittanut valmentamisen Ilveksessä ihan pienimpien pelureiden kanssa vajaa kymmenen vuotta sitten. Ensimmäinen joukkueeni oli täynnä viisivuotiaita energisiä pikkumiehiä, joiden kanssa oli nopeasti omaksuttava miten organisoida ja suunnitella mielekkäät, tehokkaat ja vaikuttavat harjoitukset. Lasten vaiheen ikäluokissa pelaajamäärät olivat isoja, joten oppia tuli paljon ensimmäisten valmennusvuosien aikana opettamisen eri menetelmistä sekä organisoinnin ja johtamisen vaatimuksista juniorijalkapallon ympäristössä.

Homma vei täysin mukanaan ja nyt voin todeta valmentaneeni seurassa jo kaikkia ikävaiheita välillä U5-U15. Tällä hetkellä toimin tosiaan poikien C15-akatemiaryhmän valmennustiimissä.”

Miten kouluttautuminen lähti liikkeelle?

”Olen aikanaan lähtenyt kulkemaan Palloliiton koulutustasoja vanhan koulutusjärjestelmän mukaisesti: E ja D 2014, UEFA C 2016, UEFA B 2018. Tämän lisäksi olen kehittänyt lajiymmärrystäni muun muassa Sami Hyypiä Akatemian palveluiden kautta sekä paljon omaehtoisesti. Olen kokenut omalla kohdallani tämän polun hedelmälliseksi.

Uskon, että esimerkiksi ilman lapsuusvaiheen kokemuksia olisi jäänyt ehkä sisäistämättä ja kokematta pelaajien kasvuun ja kehittymiseen liittyviä perusasioita. Samaten olisi mahdollisesti jäänyt vajaavanlainen ymmärrys pitkäjänteisen pelaajakehitysprosessin alkupään merkityksestä, tai siitä kuinka laaja kokonaisuus on kyseessä, kun puhutaan lasten tai nuorten jalkapallotoiminnan järjestämisestä seuraympäristössä.  

Erityisen merkitykselliseksi olen myös kokenut mahdollisuuden olla mukana useissa erilaisissa kansainvälisissä turnauksissa ja tapahtumissa eri ikävaiheissa. Tämä on pitänyt jatkuvasti silmät auki sen suhteen, millaisessa kilpailuasetelmassa pelaajiamme kehitämme ja kuinka paljon se vaatii koko prosessilta aivan sieltä harrastamisen alkumetreiltä lähtien.”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jani_Tulehmo_UEFA1.jpeg

Mitali kaulassa pelaajien sekä nykyisen SVOK-agentti Petri Plymin kanssa.

Toimit myös jalkapallojaoston jäsenenä. Mitä toimenkuvaasi kuuluu?

”Olen toiminut nyt jalkapallojaostossa reilut 4 vuotta. Toimenkuvani jaostotyöskentelyssä ei ole erityisen tarkkaan rajattua. Pyrin auttamaan ja jakamaan näkemyksiäni muun maussa organisaation toiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen liittyvissä asioissa sekä ottamaan tarvittaessa kantaa myös muihin hallinnollisiin tai yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Teen hiukan vastaavien teemojen parissa myös varsinaista päivätyötäni valtionhallinnon palveluksessa.

Tämän lisäksi osallistun ja tuen tarvittaessa päätöksentekoa seuratason pelaajakehitykseen ja olosuhteiden kehittämiseen kytkeytyvien asioiden valmistelussa. Jaostotyössä yhdistyy mielenkiintoisella tavalla erilaiset osaamiseni niin päivätyön ja koulutustaustani kuin lajiosaamisenkin suhteen.”

Olet monessa mukana, mikä oikein ajaa sinua eteenpäin?

”Aina aika ajoin tulee hetkiä, jolloin on pakko pysähtyä miettimään tätä asiaa, koska vuorokauteen ei saa lisättyä tunteja, vaikka kuinka haluaisi. Jalkapallo on itselleni erittäin tärkeä asia ja tunnesiteessä on tietynlainen elämäntavallinen ulottuvuus. Se on ollut sitä lapsesta asti.

Pelkällä elämäntapafilosofialla ei näitä hommia kuitenkaan muun päivätyön ohella tehdä, vaan kyllä takana on myös vahva tavoiteorientaatio. Yritän tehdä hommani hyvin. Haluan, että pelaajat kehittyvät, joukkueet pärjäävät ja seura menestyy. Näen, että pärjätäkseen siinä mitä tekee ja ollakseen ylipäänsä oikeutettu toimimaan jalkapallovalmennuksen parissa, on omasta oppimisesta ja kehittymisestä huolehdittava. Toistot on laitettava sisään siinä missä pelaajienkin.

Olen iloinen sen suhteen, että olen saanut vaikuttaa seurassa varsin laajasti niin kentällä kuin kentän ulkopuolella. Mahdollisuus vaikuttaa on yksi tärkeä voimavara kenelle tahansa vapaaehtoispohjalta toimivalle ihmiselle. Olen mieluummin vaikuttamassa asioihin kuin seuraan vierestä. Tulevaisuus näyttää mihin tämä matka jalkapallon parissa lopulta johtaa.”

Jani_Tulehmo_UEFA3.jpeg

Tulehmo hyvissä fiiliksissä!

14.04.2021Ilves jalkapallon päivitetty koronatilanne (14.4.2021)
13.04.2021Ilves kesäkerho järjestetään Vuoreksessa 7.-24. kesäkuuta
10.04.2021ILVES RY VIETTÄÄ LAUANTAINA 10. HUHTIKUUTA 90-VUOTISSYNTYMÄPÄIVÄÄNSÄ!
09.04.2021Ilves Futis-Liiga sai uudet kotisivut!
06.04.2021Seuran juhlavuoden ja kevään 2021 Ilves Murisee on julkaistu!
31.03.2021Ilves jalkapallon päivitetty koronatilanne (31.3.2021)
30.03.2021Ilves jalkapallon maaliskuun Kuukauden vapaaehtoinen on Niina Yrjölä!
29.03.2021Intersport Koskikeskus toimittaa edelleen keltavihreät adidas-tuotteet
24.03.2021Ilves jalkapallon päivitetty koronatilanne (24.3.2021)
23.03.2021Yhdistä urheilu ja korkeakouluopiskelut Suomen parhaassa ympäristössä Tampereella

Siirry arkistoon »