Inside Ilves: Marco Baruffato - kansainvälisiä tuulahduksia

24.01.2020

Marcon_kuva.jpg

Edustuksen hommissa. Kuva Marcon omista arkistoista.

Marco Baruffato muutti Suomeen vajaat seitsemän vuotta sitten. Marco muutti pohjolaan perheensä takia. Perhe, johon kuuluu vaimo Lotta ja kolme lasta, onkin ainoa asia, mikä nousee tärkeysasioissa yhtä korkealle tasolle jalkapallon kanssa. Muuton perusteluksi Marco kertoo, että Suomessa lasten kasvattaminen tuntui fiksummalta ja paremmalta vaihtoehdolta kuin Italiassa. Perhe asui toki ensimmäiset 13 vuotta Italiassa ja muutti tämän jälkeen Suomeen. Ilman töitä, ilman kotia, niin kuin Marco itse asian ilmailee.

Perhe muutti Suomeen perjantaina ja jo maanantaina Marco käveli Ilveksen toimistolle. Hän kyseli töitä ja tarjoutui ottamaan vastaan mitä seuralla on tarjota, siinä vaiheessa lähes 25 vuotta jalkapallovalmentajana ja ammattilaisena Italiassa työskennelleelle herrasmiehelle. Marco kertoo olevansa kiitollinen Ilvekselle, että seura antoi heti mahdollisuuden liittyä kenttätyöhön, vaikka hän oli uusi ja kielikään ei ollut hallussa. Ensimmäisenä vuonna seuran entinen valmennuspäällikkö Markus Paananen laittoi Marcon yhteen nykyisen urheilutoimenjohtaja Janne Räsäsen kanssa valmentamaan seuran B-junioreita. Ja siitä se homma sitten lähti.

Asioiden käyntiin potkaiseminen

Homma ei ollut helppo, sillä hän ei kertomansa mukaan osannut yhtään sanaa suomea. Marco kertookin, että ensimmäiset kaksi vuotta olivat kaikkein vaikeimmat, juuri kielestä johtuen. Tunnetusti, kotimaisen kielemme oppiminen ei ole mikään maailman helpoin tehtävä, mutta nyt, noin seitsemässä vuodessa Marco on saanut kielen haltuun.

Haastavan alun jälkeen, asiat etenivät asteittain eteenpäin ja Marco uskookin nykyään, että on tehnyt Ilveksessä töitä lähes kaikkien kanssa. Hän on vetänyt aamuharjoituksia akatemialle, toiminut Ilveksen 6- ja 7-vuotiaiden valmennuksessa, niin kuin myös A-pojissa sekä edustuksessa, edeten aina hetkeksi jopa miesten edustuksen päävalmentajaksi kaudella 2015. Marco on ollut myös naisten päävalmentaja sekä talenttivalmentaja Palloliiton tehtävissä. Näiden tehtävien myötä, Marco heittää, että tuntee jokaisen Ilvekseen liittyvän pelaajan näiden vuosien ajalta. Heitossa on pilke silmäkulmassa, mutta mukana on myös totuuden siemen.

Kansainvälisiä toimia

Kun Ilves alkoi kasvaa seurana, Toni ”Heppa” Hevonkorpi kysyi Marcolta, haluaako hän auttaa seuraa saamaan jalansijaa kansainvälisillä markkinoilla. Marco sanoo, että tämä oli hänelle ilo ja kunnia ja hän rupesi hommaan erittäin mielellään. Kun on kokemusta noin 25 vuoden ajalta ammattilaisjalkapallossa, on siinä ehtinyt tulla kontakteja. Ja hyviäkin sellaisia.

Ensimmäiseksi aloitettiin yhteyden ottaminen kansainvälisiin junioriturnausjärjestäjiin, jotta voitaisiin taata Ilveksen joukkueiden mukana oleminen huipputurnauksissa. Alkuun joutui kyselemään paljon eri mahdollisuuksia, mutta nykyään Ilveksen juniorityö on jo niin hyvin tunnettua, että seura saa jo kutsuja huipputurnauksiin ympäri Eurooppaa. Ja yhä useammin nimenomaan kutsuja, jossa turnausjärjestäjä huolehtii kaikista muista kuluista, paitsi matkakuluista. Turnaustoiminnan lisäksi Marco oli avustamassa kartoituksen aloittamista kansainvälisen yhteistyöseuran löytämiseksi.

Vaikka eniten Marcolla on tietenkin suhteita kotimaahansa Italiaan, käännettiin katse ensimmäisenä Pohjoismaihin ja Tanskaan. FC Nordsjælland Tanskasta oli ensimmäinen seura, jonka general manageriin Marco sai yhteyden. Tapahtumien edetessä, kyseinen general manager ehti siirtyä toiseen tanskalaisseuraan FC Midtjyllandiin ja täten yhteistyöseuratoiminnan kehittäminen aloitettiin heidän kanssaan, Marco naurahtaa.

Useiden keskustelujen jälkeen, otettiin ensimmäinen konkreettinen askel ja Ilves lähettikin viisi pelaajaa ja neljä valmentajaa FC Midtjyllandiin tutustumaan käytännön toimintaan. Tämän onnistuneen aloituksen jälkeen Midtjyllandissa onkin vieraillut lisää pelaajia kokemassa huippuakatemiatoimintaa ja valmentajia esimerkiksi täydentämässä UEFA-valmentajatutkintojaan.

Kun yhteistyösopimuksia ja pelaajasopimuksia viritellään ja solmitaan, on luottamus kaikki kaikessa. Luottamusta löytyy niin Italian kuin Suomenkin päästä. ”Monia asioita kuitenkin hoidetaan eri tavalla Suomessa ja Italiassa; Suomessa bisneksistä keskustellaan saunassa, Italiassa ravintolassa”, Marco hekottaa.

Milan_Marco.jpg

Marco Italian aikoina AC Milanin tehtävissä. Kuva Marcon omista arkistoista.

Italian aika

Marco aloitti työskentelemään edustusjoukkueiden kanssa Italiassa ollessaan vasta 24-vuotias, jota ennen hän pelasi puoliammattilaisena. Hän väittää, että hänen pelaajauransa ei kuulemma ollut kummoinen ja hän hyppäsi mielellään valmennustehtäviin nuoresta iästään huolimatta.

Vaikka Marcolta löytyy taustaa ja juttuja niin Italian maajoukkueista kuin AC Milanistakin, hän painottaa itse, että ei ollut varsinaisesti AC Milanin työntekijä. Hän pääsi kuitenkin vuonna 1996 työskentelemään esimerkiksi Fabio Capellon kanssa. Vaikka Marco toimikin ”vain” fysiikkavalmentajan harjoittelijana, hänelle oli tärkeää nähdä huippupelaajien ja ammattilaisorganisaation toimintatavat ja ammentaa niistä oppia.

Varesessa syntynyt ja pitkään kaupungin jalkapalloseurassa työskennellyt Marco oli surullinen, kun kotiseura Varese koki konkurssin vuonna 2015. Marco oli päässyt kokemaan seuran konkurssin myös itse aiemmin 2000-luvulla. Nykyisin seura on taas pystyssä ja pelaa Italian neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla Serie D:ssä.

Paljon tehtävää

Kaudella 2020 Marco toimii Ilveksen B1-poikien vastuuvalmentajana, päävalmentaja JP Bergin alaisuudessa sekä vastaa seuran kansainvälisistä suhteista. Hän kertoo olevansa enemmän kuin tyytyväinen tähän pestiin, jossa hän pääsee näkemään kansainvälisen suhdetyön lisäksi, viikoittain nuorten pelaajien kehittymistä kenttätasolla. Marcolle on yritetty sovittaa aiemmin paikkaa Ilveksen toimiston puolella, mutta Marco kertoo vastaavansa aina, että jos hänet otetaan pois kentältä, hän todennäköisesti kuolee. Jälleen kerran, silmäkulmassa on havaittavissa pilkettä ja taustalla on varmasti pala totuutta.

Kun työskentelee kentällä, pääsee näkemään pelaajia ja heidän tekemistään suhteellisen läheltä. Marco kertookin, että jokaisessa Ilveksen juniori-ikäluokasta löytyy pelaajia, joilla on hyvät mahdollisuudet päästä ulkomaille pelaamaan. Jos ja kun Ilveksen nuoret pelaajat lähtevät ulkomaille ja saavat mahdollisuuden ammattilaisena, Marco antaa ison kiitoksen ja aplodit valmentajille näiden pelaajien eteenpäin menemisestä. ”He ovat tehneet aivan mahtavaa työtä pelaajien kanssa ja heille kuuluu kiitos”, Marco sanoo.

Viimeisin kehun aihe osuu Ilves-juniori Juho Talvitiehen. Talvitie oli yksi ensimmäiseen yhteistyöseuravierailuun FC Midtjyllandiin osallistuneista pelaajista ja sen seurauksena on osallistunut Midtjyllandin joukkueen kanssa eri turnauksiin niin Italiassa kuin Tanskassakin. Viimeisin Juhon askel kansainvälisessä ohjelmassa tapahtui tammikuussa 2020, kun hän oli Manchester Unitedin vieraana yhdessä isänsä ja tietenkin Marcon kanssa. Juho on osoittanut eri kansainvälisissä tapahtumissa pärjäävänsä loistavasti sillä tasolla ja se on jälleen yksi osoitus, että Ilveksen juniorivalmennus on tehnyt asioita oikein ja pystyy tarjoamaan innokkaille poika- ja tyttöpelaajille mahdollisuuden tavoitella kansainvälistä uraa.

Marco_ja_Juho.jpeg

Marco ja Juho Manchester Unitedin vieraana. Kuva tammikuulta.

Ilves on hektinen työ, josta Marco osaa nauttia

Ilveksen tämän hetkiseen tilanteeseen Marco on tyytyväinen. Seura etenee ja kasvaa sopivan rauhallisin askelin hänen mukaansa. Vauhtisokeus ei ole hyvästä.

Lopussa Marco kertoo enemmän kuin nauttivansa työstään Ilveksessä. Työ ei oikeastaan tunnu edes työltä ja hän sanoo, että ei laske tunteja joita hommissa menee. Niitä kuitenkin menee paljon, koska tämä työ on hänen omien sanojensakin mukaan tärkeää.

Marco rakastaa puhua ihmisten kanssa, mikä todellakin tulee selväksi, kun hänen kanssaan keskustelee. Haastattelun loppuun Marco sanoo, että kysyy myös itse mielellään, koska se ei maksa mitään. Hän kysyy ja siten hän myös oppii. Tämä jos mikä on hyvä oppi itsessään muillekin jalkapallon rakastajille.

14.04.2021Ilves jalkapallon päivitetty koronatilanne (14.4.2021)
13.04.2021Ilves kesäkerho järjestetään Vuoreksessa 7.-24. kesäkuuta
10.04.2021ILVES RY VIETTÄÄ LAUANTAINA 10. HUHTIKUUTA 90-VUOTISSYNTYMÄPÄIVÄÄNSÄ!
09.04.2021Ilves Futis-Liiga sai uudet kotisivut!
06.04.2021Seuran juhlavuoden ja kevään 2021 Ilves Murisee on julkaistu!
31.03.2021Ilves jalkapallon päivitetty koronatilanne (31.3.2021)
30.03.2021Ilves jalkapallon maaliskuun Kuukauden vapaaehtoinen on Niina Yrjölä!
29.03.2021Intersport Koskikeskus toimittaa edelleen keltavihreät adidas-tuotteet
24.03.2021Ilves jalkapallon päivitetty koronatilanne (24.3.2021)
23.03.2021Yhdistä urheilu ja korkeakouluopiskelut Suomen parhaassa ympäristössä Tampereella
17.03.2021 7:42Ilves jalkapallon toiminta tuo vuosittain yhteiskunnalle yli 31 miljoonan euron hyödyn
16.03.2021Ilves jalkapallon päivitetty koronatilanne (16.3.2021)
16.03.2021Valtakunnallinen toisen asteen ja korkeakoulu haku on nyt käynnissä - Ilves tarjoaa jalkapallon huippuympäristön tavoitteellisille pelaajille
10.03.2021Ilves jalkapallon päivitetty koronatilanne (10.3.2021)
09.03.2021Kuusi ilvesläistä valittiin Pikkuhuuhkajien maaliskuun maajoukkueleirille - vuoden 2021 maajoukkueleireillä on ollut hieno keltavihreä edustus
04.03.2021Kaksi Ilves jalkapallon valmentajaa sai TUES-apurahaa - lue apurahan saaneen Jari Saarisen kommentit!
03.03.2021C Akatemian valmentaja Jani Tulehmo on mukana UEFA A -valmentajakurssilla - kouluttautumassa on yhteensä neljä ilvesläistä
26.02.2021Ilves jalkapallo ja CoachTools-valmennusalusta yhteistyöhön
25.02.2021Hyvänä toisen asteen hakuvaihtoehtona TFA - haastateltavina TFA:ssa mukana olevat Hilkka Koskinen & Sofia Laine
22.02.2021Kotoutumishanke saa jatkoa Ilveksessä
18.02.2021Ilves jalkapallon helmikuun Kuukauden vapaaehtoinen on Mikko Tepsa!
17.02.2021Ilves jalkapallon päivitetty koronatilanne (17.2.2021)
12.02.2021Ilves Futis-Liigassa mukana vaahtosammuttimen kokoisesta mopoikäiseksi - Atalan C-tyttöjen tarinaa
12.02.2021Leo Kyllönen ja Taha Özcelik sopimukseen edustusjoukkueen kanssa!
09.02.2021Palloliitto jakoi menneenä viikonloppuna viime vuoden alueellisia palkintoja - Valkeala, Skyttä, Määttä, Lehtonen & Priha palkinnonsaajien joukossa!
05.02.2021Jusu Karvonen palasi intohimonsa pariin - myy, markkinoi ja valmentaa Ilveksessä
04.02.2021Maksim Stjopin siirtyy tanskalaiseen FC Nordsjaellandiin!
03.02.2021Ilves 90 -juhlavuosi
03.02.2021Ilves jalkapallon päivitetty koronatilanne (3.2.2021)
02.02.2021Ilves-kasvatti Naatan Skyttä siirtyy ranskalaiseen Toulouse FC:hen - tsemppiä matkaan ''Naatti''!
01.02.2021ILVES FUTIS-LIIGAAN ILMOITTAUTUMINEN ON AUKI - TULE MUKAAN JUHLAVUODEN FUTIS-LIIGAAN!
28.01.2021Juhlavuoden Ilves Murisee julkaistaan huhtikuun alussa - Murisee täyttää 60 vuotta!
26.01.2021Futis-Liigan kasvatti, naisten edustusjoukkueen pelaaja Johanna ''Junnu'' Salmijärvi aloitti nais- ja tyttötoiminnan lähettiläänä - toimintaa voi seurata sometilin kautta!
22.01.2021Inside Ilves: Gökhan ''Santi'' Celik - ''hyvä valmentaja osaa kuunnella''
20.01.2021Päivitetty koronatilanne (20.1.): Sisäharjoitukset jatkuvat pienryhmissä ainakin 8. helmikuuta asti - ulkona harjoitustoiminta jatkuu entisellään
18.01.2021Ilves jalkapallon vuoden ensimmäinen Kuukauden vapaaehtoinen on Paula Rossi!
08.01.2021Harjoittelua hyvissä oloissa talven saapumisesta huolimatta - myös sisätiloissa harjoittelu on sallittua pienryhmissä 11. tammikuuta alkaen
24.12.2020HYVÄÄ JOULUA!
22.12.2020Jalkapallo-Säätiö myönsi 2000 euron tuen Ilveksen erityisryhmätoimintaan!
21.12.202020 upeaa ilvesläistä lahjoitti liikamaksun HOPA-rahaston hyväksi - vielä ehdit lahjoittamaan!
18.12.2020llves ry jalkapallojaoston toimintakertomus 2019-2020 + muuta mukavaa!
16.12.2020Ilves jalkapallon joulukuun Kuukauden vapaaehtoinen on Pipsa Fält!
15.12.2020 9:33Ilves ja Pihlajalinna jatkavat yhteistyötään
15.12.2020Matkalaskut - huomioitavaa 2021
11.12.2020Kaksoisura mahdollistaa opiskelun ja jalkapallon pelaamisen - haastattelussa SCORES-hankkeessa mukana olleet A-pojista tutut Rasmus Lehtonen ja Artturi Ruuth
06.12.2020Hyvää itsenäisyyspäivää! Itsenäisyyspäivän kunniaksi listauksessa maajoukkuekuvioissa vuonna 2020 esiintyneet ilvesläiset
05.12.2020K-Citymarket Turtola luovutti vuoden 2020 toisen tukisumman Ilves jalkapallolle - kauppiaat Marko ja Kati Vainikainen tekevät tärkeää työtä nuorten harrastamisen edistämiseksi
04.12.2020Neljä ilvesläistä palkinnoille Captain´s Ball -gaalassa - onnea palkituille!
02.12.2020 11:30Ilveksen turnaukset kaudella 2021
27.11.2020Ilves jalkapallo sai Maalipotku ry:ltä 5000 euron koulutustuen - erilaisia koulutuksia seurassa riittää lähes joka lähtöön
24.11.2020Ilves ry, koronatiedote, päivitetty 26.11.
24.11.2020Ilves jalkapallon marraskuun Kuukauden vapaaehtoinen - Minna Ahonen
21.11.2020Ilves-kasvatit Kansallisessa Liigassa kaudella 2020 - omat kasvatit olivat vahvasti edustettuna
19.11.2020Uusi kausi on täysillä käynnissä - poikien valmennuspäällikkö Jokke Turunen kertoi uudesta kaudesta
13.11.2020Ilves-kasvatit rynnistivät luvatta ja salaa Veikkausliigan peleihin - kauden aikana miesten edustusjoukkueen riveissä esiintyi jopa 14 keltavihreää kasvattia
09.11.2020Kauden 2020 toimihenkilöpäättäjäisiä vietettiin viikonloppuna - katso palkitut toimihenkilöt sekä valmentajat!
06.11.2020Junioriedustusjoukkueiden kauden 2021 pää- ja vastuuvalmentajat
05.11.2020Anssi Ylinen on valittu tyttöjen uudeksi valmennuspäälliköksi!
05.11.2020Junioriedustuksen kauden 2020 palkitut - tsekkaa koko lista!
04.11.2020Otteluraportti: Ilves/2 - Klubi 04 0-3 - nuorten joukkueiden välinen kääntyi lohkovoittajille
01.11.2020Otteluennakko: Ilves/2 - Klubi 04 - kärkikaksikko kohtaa Kakkosen B-lohkon viimeisellä kierroksella
30.10.2020Haemme maalivahtivalmentajaa/iltapäiväkerhon ohjaajaa määräaikaiseen työsuhteeseen!
29.10.2020Ilves jalkapallon lokakuun Kuukauden vapaaehtoinen - Satu Hakala
22.10.2020B-tytöillä avoimet harjoitukset viikoilla 44-48 - tervetuloa näyttämään osaamista laadukkaan porukan pariin
19.10.2020Ilveksen Ice Power -klinikkatoiminta - klinikkakäyntejä oli menneellä kaudella huikeat 1423 kappaletta
17.10.2020B-tytöt varmistivat nousun naisten Ykköseen! - EBK taipui Espoossa
13.10.2020K-Caara Ilves Cup -kutsuturnauksen kuvagalleria - viimeinen rutistus ennen uutta kautta
11.10.2020Marko Nurminen jatkaa B-tyttöjen vastuuvalmentajana ja Valtteri Kumpuniemi tyttöjen talenttivalmentajana!
10.10.2020A-pojat Suomen mestariksi - P20 SM-sarjan voitto varmistui viimeisellä kierroksella lukemin 1-6!
07.10.2020Yhteistyöseuratoiminta - uusi seurayhteisön valmennusosaamisen kehittäjä Petri Plym on tärkeänä linkkinä seurojen välillä
02.10.2020Uusia kasvoja TFA:ssa - haastattelussa Tampereelle muuttaneet Elli Näsman, Sofia Määttä ja Patricia Bohui
30.09.2020Ilves jalkapallon syyskuun Kuukauden vapaaehtoinen - Tommi Juhola
26.09.2020Mika Lahtinen jatkaa naisten edustusjoukkueen päävalmentajana - valmentaja allekirjoitti vuoden jatkosopimuksen
25.09.2020Joonas Laurikaisesta B-poikien uusi päävalmentaja
23.09.2020Ilveksen A-pojat jatkavat tutussa komennossa - samaan aikaan taistelu Suomen mestaruudesta käy kuumana
21.09.2020Tyttöjen syysturnaus 2020 -kuvagalleria
18.09.2020Haemme tyttöjen valmennuspäällikköä määräaikaiseen työsuhteeseen
14.09.2020Ilves Fun Tampere 2020 -turnauksen kuvagalleria
14.09.2020Ilveksen ja Fressin yhteistyö jatkuu - Fressi tarjoaa tukea juniorijalkapallolle
08.09.2020Tule valmentajaksi alati kehittyvään futisseuraan!
08.09.2020Paikalliskamppailujen viikko - Ilves/2 kohtaa TPV:n niin naisten kuin miestenkin Kakkosessa
05.09.2020P8-junioriedustusjoukkueen toiminta - Ilveksen pelaajapolun alussa halutaan tuoda pelaajakriteerit esille
30.08.2020Ilves jalkapallon elokuun Kuukauden vapaaehtoinen: Ilona Ivanoff
27.08.2020Tyttöjen U17- ja U18-maajoukkueet sekä poikien U17- ja U19-maajoukkueet leireilevät syyskuussa - 11 ilvesläistä mukaan leireille
25.08.20202012 syntyneille tytöille perustetaan edustusjoukkue tänä syksynä - avoimet harjoitukset alkavat 17. syyskuuta
20.08.2020B-tytöt taistelevat naisten Kakkosen A-lohkon kärkisijasta - T18 SM-sarjassa joukkue on kivunnut kuudenneksi
14.08.2020Katri Mattsson Palloliiton 1. varapuheenjohtajaksi ja Kari Pansio Seuraparlamentin jäseneksi
05.08.2020C14-junioreita valittu Huuhkajaturnaukseen - poikien ensimmäinen maajoukkueturnaus
31.07.2020Kaukajärvellä tarjolla lauantaina huipputason juniorijalkapalloa - P13 ja P15 saavat vastaansa HJK:n
29.07.2020Santeri Haarala & Valtteri Hiilloskorpi - pelimiehiä & paluumuuttajia
28.07.2020P05 lännen alueleirit - 15 keltavihreää sai kutsun leirille
28.07.2020Helmariturnaus Eerikkilässä 30.7. - 2.8. - Ilveksestä mukana useampi pelaaja
27.07.2020Ilveksen 09-poikien joukkuepäivä Ensilässä - Futista ja yhdessäoloa hienoissa puitteissa
22.07.2020Ilves jalkapallon heinäkuun Kuukauden vapaaehtoinen - Merja Hakala
16.07.2020Poikain Parhaat käsidesi - tamperelainen firma on tehnyt lahjoituksillaan paljon hyvää
10.07.2020Arto Rastas - huippukokki urheilijan kasvisruokareseptien takaa
08.07.2020Ilves '08-pelaajien haastattelut - nuorten esiinmarssi osa 2
07.07.2020Ilves '08-pelaajien haastattelut - nuorten esiinmarssi
02.07.2020Ilves-päivä siirtyy ensi vuoden elokuulle
02.07.2020Maalivahtileirin kuvagalleria

Näytä lisää »