Inside Ilves: Risto 'Rike' Valkeala - Mr. Ilves

04.03.2020

Inside_Ilves_Risto3.png

Mr. Ilves valvovan silmän alla.

Risto Valkeala kertoo, että hänen Ilves-taipaleensa alkoi ”sillä tavallisella tarinalla”. Toisin sanoen, hän etsi rakkaan Tiina-vaimonsa kanssa keväällä 1990 harrastusta vilkkaalle esikoiselle, joka oli juuri täyttänyt kuusi vuotta. "Tiinan silloinen työkaveri Kulmalan Heikki oli vuonna 1990 Futis-Liigan Hervannan kaupunginosan yhdyshenkilö. Tiina kysyi tältä, että pääseekö poika mukaan ja Heikki vastasi, että ilman muuta, tiedustellen samalla Tiinaa itseään valmentajaksi. Tähän tiedusteluun Tiina totesi, että hän ei lähde, mutta isäntä kyllä lähtee", Risto itse naurahtaa. Ja niin lähdettiinkin.

Näin "Rike" päätyi mukaan valmentajaksi Futis-Liigan toimintaan Hervannan kaupunginosaan. Pari kautta meni Hervannassa, kesät Futis-Liigassa ja talvet jääkiekon puolella, NHL-kaupunginosatoiminnassa.

Siinä ”sivussa” rakentui omakotitalo Nokialle ja kaupunginosa vaihtui Hervannasta Pirkkalaan. Tässä vaiheessa Riston nuorempikin poika oli jo tiiviisti mukana harrastustoiminnassa ja tämän myötä perheessä vietettiinkin todellisia ruuhkavuosia. Eikä siinä vielä kaikki, sillä tuolloin starttasi myös Tiinan jalkapallovalmentajan ura. Ristolla itsellään valmentajan pesti laajeni jalkapallon osalta ympärivuotiseksi. Ja näissä hommissa menikin sitten aktiivisesti parikymmentä vuotta.

Kummallisten ja erinäisten sattumien kautta 90-luvun puolivälissä Futis-Liigan tietokone kuskattiin Valkealoiden huusholliin ja niin Futis-Liigan kilpailusihteerin ja koulutussihteerin toimenkuvat lankesivat edellä mainitun katon alle. Tiina toimi kilpailusihteerinä ja Risto koulutussihteerinä.

Tiinan keskittyessä myöhemmissä vaiheissa siviilityön vaatimuksiin, jatkoi Risto kaupunginosatoiminnan kilpailusarjojen parissa, siten että muutama kausi meni niin jalkapallon kuin jääkiekonkin kilpailusihteerin toimissa.

2000-luvun alussa, silloisen Futis-Liigan päällikön Pekka Savilahden vakavan sairauden johdosta Rike tuurasi häntä päällikön toimessa. Kun Pekka jäi sairauden myötä kokonaan pois toiminnasta, luonnollinen seuraamus oli, että Risto jatkoi Futis-Liigan veturina.

Useampikin kausi sujui hyvin Riston oman toimen ohella, mutta kun siviilityön kuviot muuttuivat, päätyi Ilves palkkaamaan herra Valkealan päätoimiseksi toiminnanjohtajaksi Futis-Liigaan. Jo vuodesta 2007 Rike on ollut siis palkkatöissä seurassa.

Yksi yhteinen Ilves

Riston nykyisin vetämä Ilves Futis-Liiga on Suomen suurin korttelisarja, jossa käynnistyy jo 45. toimintakausi. Risto kertoo, että hänen aloittaessaan Futis-Liiga oli toiminut jo 15 vuotta, joten pelaajamäärä oli kasvanut siihen mennessä suhteellisen hyvälle tasolle.

Huomattavin muutos, jonka hän on Futis-Liigan toiminnassa huomannut, on pelaajien ikärakenne. "Pelaamaan aloitetaan huomattavasti nuorempina ja vanhemman pään pelaaja- ja joukkuemäärät ovat pienentyneet selkeästi", hän sanoo.

Paljon kehitystä on ollut havaittavissa myös kilpailutoiminnan osalta. "Pelimuodot ovat muuttuneet paremmin oikeita ikäluokkia palveleviksi ja tietenkin olosuhteet ovat parantuneet aivan valtavasti tekonurmien lisääntymisen myötä. Eteenpäin on siis menty niin ohjauksen kuin olosuhteidenkin kanssa", Rike jatkaa.

Viime kaudella Futis-Liigassa asetettiin tavoite, että kaikki viralliset ottelut saataisiin pelattua tekonurmella tai luonnonnurmella. Ja tässähän onnistuttiinkin. KAIKKI 2440 ottelua pelattiin joko teko- tai luonnonnurmella.

Hän alleviivaa, kuinka Futis-Liigan rooli on ensisijaisen tärkeä lajin kannalta. "Aloittamisen kynnys on helppo, kun toiminta on pääsääntöisesti lähellä omaa kotia ja se ei ole vielä mitenkään liian sitovaa. Tätä kautta saadaan kipinä futista kohtaan syttymään. Ja tästä eteenpäin, oman halun ja kykyjen mukaan seura sitten tarjoaa jokaiselle sopivan tason harrastaa aina aivan huipulle saakka", Risto kertoo.

Hyviä esimerkkejä entisistä futisliigalaisista ovat esimerkiksi Ilveksen pelaajapolkuvideolla nähdyt Aino Rasinen ja Diogo Tomas. Molemmat ovat kasvaneet aina Futis-Liigasta edustusjoukkueisiin ja heidän lisäkseen on myös lukuisia muita polun käyneitä pelaajia niin miehissä kuin naisissakin.

Seurassa on käynnistetty ja linjattu ’Yksi yhteinen Ilves’ -strategiaa. Riston mukaan Ilves-jalkapallon osalta on aiemmin oltu hieman erillään harrastetoiminnan ja tavoitteellisemman kilpaurheilun osalta. Koko toiminnan organisointiin ja johtamiseen on tullut pitkäjänteisyyttä ja suunnitelmallisuutta toimenkuvien muututtua ihan puhtaasti luottamus- ja vapaaehtoistoimitsijoista päätoimisiin työsuhteisiin ja toimijoihin.

"Seurassa on ymmärretty, että kaikkien etu on toimia yhdessä hienon seurayhteisön hyväksi. Suomen kokoisessa maassa on edelleen kovin paljon tehtävää seurakulttuurin kehittämisen saralla, jos ja kun verrataan moneen muuhun futismaahan", hän sanoo.

Mr. Ilves kertoo, että Ilveksessä on hieno tilanne, kun seuralla on menestyvät ”lippulaivat” miesten ja naisten edustusjoukkueiden myötä. "Seurana merkittävä asia on myös, että meillä on useampi laji yhden Suomen tunnetuimman logon alla", Risto huomauttaa.

Rohkeasti hommaan mukaan vaan

Suomen suurimman korttelisarjan jatkon suhteen Risto uskoo, että nykyiset pelaajamäärät ovat vakiintumassa kyseiselle tasolle. Sinä aikana, kun Risto on ollut mukana, ovat pelaajamäärät vaihdelleet melko merkittävästi. Nykyinen määrä on kuulemma vallan hyvä, mutta seura ottaa ilomielin kaikki halukkaat mukaan toimintaan.

Vaikka olosuhteet ovatkin parantuneet, ei kuitenkaan kovin merkittävään kasvuun ole rahkeita. Tästä syystä Riken mukaan on tehtävä aktiivisesti töitä, että parannetaan vielä entisestään olemassa olevia olosuhteita ja saadaan lisää muita resursseja, jotka mahdollistavat kasvun sitten tulevaisuudessa. Niin laadullisesti kuin määrällisestikin.

Henkilökohtaisella tasolla kuin myös seurassa arvostetaan vapaaehtoisia toimijoita. "Ilman vapaaehtoisia, ei Futis-Liigan kokoista juttua olisi mitenkään mahdollista pyörittää", Risto selventää.

Viime kaudella mukana oli yli 600 vapaaehtoistoimijaa. Ainoa vinkki, minkä hän antaa, on että jokaisen kiinnostuneen kannattaa tulla rohkeasti mukaan toimintaan. Vapaaehtoistoiminta antaa niin paljon enemmän kuin mitä se ottaa. Toiminnan kautta saa tehdä juttuja saman henkisten ihmisten kanssa ja sen myötä on mahdollista saada hyviä ystäviä.

"Sen isoimman palkinnon saa sitten kun pääsee näkemään ja kokemaan pienten ja vähän isompienkin pelureiden läpipaistavan innokkuuden ja peli-ilon. Kaikille löytyy varmasti sopiva toimenkuva, joka sovitetaan omaan aktiivisuuteen ja ajankäyttöön", Risto osaa kertoa kokemuksen syvällä rintaäänellä.

Yhteyttä Futis-Liigaan voi ottaa toimihenkilöiden kautta tai omat yhteystiedot voi myös laittaa Futis-Liigan verkkosivujen kautta. Lisää juttua ja ilmoittautumislinkki löytyy Ilves Futis-Liigan etusivulta. "Futis-Liigasta otetaan sitten yhteyttä!", Rike muistuttaa.

Karvaturrit ovat lähellä sydäntä

Omasta urheilun seuraamisestaan Rike kertoo, että seuraa niin paljon mitä nyt seuratoiminnan pyörittämiseltä ehtii. Jalkapallo on, ehkä itsestään selvästikin, se juttu numero yksi. Viime aikojen seuratuin juttu on ollut Huuhkajat ja joukkueen loistavat saavutukset. "Kaikki karsintojen kotiottelut tuli nähtyä tietenkin paikan päällä ja vierasottelut sitten jonkinlaisen ruudun kautta. Lähes kaikki miesten maajoukkueen kotiottelut on tullut nähtyä livenä menneiden vuosikymmenten aikana. Joitakin vieraspelejä on tullut myös koluttua", hän paaluttaa.

Tällä hetkellä Rike odottaa jo kuumeisesti ensi kesän miesten jalkapallon EM-kisoja. Arpaonni oli suosiollinen, kun taskuun tarttui pari lippua. Ilveksen ja Huuhkajien lisäksi Rike seuraa jalkapalloa sen minkä ehtii, mutta ei erityisesti fanita mitään seuraa keltavihreiden lisäksi. Urheilumiestä kiinnostaa toki kaikki muukin sportti, kun vain on aikaa ja tilaisuus seurata.

Lopuksi Risto kertoo, että eläkeikä siintää muutaman kauden päässä. Hän sanoo, että katsoo rauhassa, pysyykö sitä mukana alati muuttuvassa maailmassa siihen asti. Hänen mukaansa kukaan ei kuitenkaan ole korvaamaton, mutta tärkeää olisi, että toiminnassa on mukana tekijöitä jatkamassa hommia, joille omaa kokemusta voi siirtää, "vielä kun asiat muistaa".

Jos kukaan ei ole korvaamaton, niin kyllä tässä tapauksessa ollaan ainakin todella lähellä.

Inside_Ilves_Risto.png

Toiminnanjohtaja osaa joskus heittäytyä myös tuimaksi.

14.04.2021Ilves jalkapallon päivitetty koronatilanne (14.4.2021)
13.04.2021Ilves kesäkerho järjestetään Vuoreksessa 7.-24. kesäkuuta
10.04.2021ILVES RY VIETTÄÄ LAUANTAINA 10. HUHTIKUUTA 90-VUOTISSYNTYMÄPÄIVÄÄNSÄ!
09.04.2021Ilves Futis-Liiga sai uudet kotisivut!
06.04.2021Seuran juhlavuoden ja kevään 2021 Ilves Murisee on julkaistu!
31.03.2021Ilves jalkapallon päivitetty koronatilanne (31.3.2021)
30.03.2021Ilves jalkapallon maaliskuun Kuukauden vapaaehtoinen on Niina Yrjölä!
29.03.2021Intersport Koskikeskus toimittaa edelleen keltavihreät adidas-tuotteet
24.03.2021Ilves jalkapallon päivitetty koronatilanne (24.3.2021)
23.03.2021Yhdistä urheilu ja korkeakouluopiskelut Suomen parhaassa ympäristössä Tampereella
17.03.2021 7:42Ilves jalkapallon toiminta tuo vuosittain yhteiskunnalle yli 31 miljoonan euron hyödyn
16.03.2021Ilves jalkapallon päivitetty koronatilanne (16.3.2021)
16.03.2021Valtakunnallinen toisen asteen ja korkeakoulu haku on nyt käynnissä - Ilves tarjoaa jalkapallon huippuympäristön tavoitteellisille pelaajille
10.03.2021Ilves jalkapallon päivitetty koronatilanne (10.3.2021)
09.03.2021Kuusi ilvesläistä valittiin Pikkuhuuhkajien maaliskuun maajoukkueleirille - vuoden 2021 maajoukkueleireillä on ollut hieno keltavihreä edustus
04.03.2021Kaksi Ilves jalkapallon valmentajaa sai TUES-apurahaa - lue apurahan saaneen Jari Saarisen kommentit!
03.03.2021C Akatemian valmentaja Jani Tulehmo on mukana UEFA A -valmentajakurssilla - kouluttautumassa on yhteensä neljä ilvesläistä
26.02.2021Ilves jalkapallo ja CoachTools-valmennusalusta yhteistyöhön
25.02.2021Hyvänä toisen asteen hakuvaihtoehtona TFA - haastateltavina TFA:ssa mukana olevat Hilkka Koskinen & Sofia Laine
22.02.2021Kotoutumishanke saa jatkoa Ilveksessä
18.02.2021Ilves jalkapallon helmikuun Kuukauden vapaaehtoinen on Mikko Tepsa!
17.02.2021Ilves jalkapallon päivitetty koronatilanne (17.2.2021)
12.02.2021Ilves Futis-Liigassa mukana vaahtosammuttimen kokoisesta mopoikäiseksi - Atalan C-tyttöjen tarinaa
12.02.2021Leo Kyllönen ja Taha Özcelik sopimukseen edustusjoukkueen kanssa!
09.02.2021Palloliitto jakoi menneenä viikonloppuna viime vuoden alueellisia palkintoja - Valkeala, Skyttä, Määttä, Lehtonen & Priha palkinnonsaajien joukossa!
05.02.2021Jusu Karvonen palasi intohimonsa pariin - myy, markkinoi ja valmentaa Ilveksessä
04.02.2021Maksim Stjopin siirtyy tanskalaiseen FC Nordsjaellandiin!
03.02.2021Ilves 90 -juhlavuosi
03.02.2021Ilves jalkapallon päivitetty koronatilanne (3.2.2021)
02.02.2021Ilves-kasvatti Naatan Skyttä siirtyy ranskalaiseen Toulouse FC:hen - tsemppiä matkaan ''Naatti''!
01.02.2021ILVES FUTIS-LIIGAAN ILMOITTAUTUMINEN ON AUKI - TULE MUKAAN JUHLAVUODEN FUTIS-LIIGAAN!
28.01.2021Juhlavuoden Ilves Murisee julkaistaan huhtikuun alussa - Murisee täyttää 60 vuotta!
26.01.2021Futis-Liigan kasvatti, naisten edustusjoukkueen pelaaja Johanna ''Junnu'' Salmijärvi aloitti nais- ja tyttötoiminnan lähettiläänä - toimintaa voi seurata sometilin kautta!
22.01.2021Inside Ilves: Gökhan ''Santi'' Celik - ''hyvä valmentaja osaa kuunnella''
20.01.2021Päivitetty koronatilanne (20.1.): Sisäharjoitukset jatkuvat pienryhmissä ainakin 8. helmikuuta asti - ulkona harjoitustoiminta jatkuu entisellään
18.01.2021Ilves jalkapallon vuoden ensimmäinen Kuukauden vapaaehtoinen on Paula Rossi!
08.01.2021Harjoittelua hyvissä oloissa talven saapumisesta huolimatta - myös sisätiloissa harjoittelu on sallittua pienryhmissä 11. tammikuuta alkaen
24.12.2020HYVÄÄ JOULUA!
22.12.2020Jalkapallo-Säätiö myönsi 2000 euron tuen Ilveksen erityisryhmätoimintaan!
21.12.202020 upeaa ilvesläistä lahjoitti liikamaksun HOPA-rahaston hyväksi - vielä ehdit lahjoittamaan!
18.12.2020llves ry jalkapallojaoston toimintakertomus 2019-2020 + muuta mukavaa!
16.12.2020Ilves jalkapallon joulukuun Kuukauden vapaaehtoinen on Pipsa Fält!
15.12.2020 9:33Ilves ja Pihlajalinna jatkavat yhteistyötään
15.12.2020Matkalaskut - huomioitavaa 2021
11.12.2020Kaksoisura mahdollistaa opiskelun ja jalkapallon pelaamisen - haastattelussa SCORES-hankkeessa mukana olleet A-pojista tutut Rasmus Lehtonen ja Artturi Ruuth
06.12.2020Hyvää itsenäisyyspäivää! Itsenäisyyspäivän kunniaksi listauksessa maajoukkuekuvioissa vuonna 2020 esiintyneet ilvesläiset
05.12.2020K-Citymarket Turtola luovutti vuoden 2020 toisen tukisumman Ilves jalkapallolle - kauppiaat Marko ja Kati Vainikainen tekevät tärkeää työtä nuorten harrastamisen edistämiseksi
04.12.2020Neljä ilvesläistä palkinnoille Captain´s Ball -gaalassa - onnea palkituille!
02.12.2020 11:30Ilveksen turnaukset kaudella 2021
27.11.2020Ilves jalkapallo sai Maalipotku ry:ltä 5000 euron koulutustuen - erilaisia koulutuksia seurassa riittää lähes joka lähtöön
24.11.2020Ilves ry, koronatiedote, päivitetty 26.11.
24.11.2020Ilves jalkapallon marraskuun Kuukauden vapaaehtoinen - Minna Ahonen
21.11.2020Ilves-kasvatit Kansallisessa Liigassa kaudella 2020 - omat kasvatit olivat vahvasti edustettuna
19.11.2020Uusi kausi on täysillä käynnissä - poikien valmennuspäällikkö Jokke Turunen kertoi uudesta kaudesta
13.11.2020Ilves-kasvatit rynnistivät luvatta ja salaa Veikkausliigan peleihin - kauden aikana miesten edustusjoukkueen riveissä esiintyi jopa 14 keltavihreää kasvattia
09.11.2020Kauden 2020 toimihenkilöpäättäjäisiä vietettiin viikonloppuna - katso palkitut toimihenkilöt sekä valmentajat!
06.11.2020Junioriedustusjoukkueiden kauden 2021 pää- ja vastuuvalmentajat
05.11.2020Anssi Ylinen on valittu tyttöjen uudeksi valmennuspäälliköksi!
05.11.2020Junioriedustuksen kauden 2020 palkitut - tsekkaa koko lista!
04.11.2020Otteluraportti: Ilves/2 - Klubi 04 0-3 - nuorten joukkueiden välinen kääntyi lohkovoittajille
01.11.2020Otteluennakko: Ilves/2 - Klubi 04 - kärkikaksikko kohtaa Kakkosen B-lohkon viimeisellä kierroksella
30.10.2020Haemme maalivahtivalmentajaa/iltapäiväkerhon ohjaajaa määräaikaiseen työsuhteeseen!
29.10.2020Ilves jalkapallon lokakuun Kuukauden vapaaehtoinen - Satu Hakala
22.10.2020B-tytöillä avoimet harjoitukset viikoilla 44-48 - tervetuloa näyttämään osaamista laadukkaan porukan pariin
19.10.2020Ilveksen Ice Power -klinikkatoiminta - klinikkakäyntejä oli menneellä kaudella huikeat 1423 kappaletta
17.10.2020B-tytöt varmistivat nousun naisten Ykköseen! - EBK taipui Espoossa
13.10.2020K-Caara Ilves Cup -kutsuturnauksen kuvagalleria - viimeinen rutistus ennen uutta kautta
11.10.2020Marko Nurminen jatkaa B-tyttöjen vastuuvalmentajana ja Valtteri Kumpuniemi tyttöjen talenttivalmentajana!
10.10.2020A-pojat Suomen mestariksi - P20 SM-sarjan voitto varmistui viimeisellä kierroksella lukemin 1-6!
07.10.2020Yhteistyöseuratoiminta - uusi seurayhteisön valmennusosaamisen kehittäjä Petri Plym on tärkeänä linkkinä seurojen välillä
02.10.2020Uusia kasvoja TFA:ssa - haastattelussa Tampereelle muuttaneet Elli Näsman, Sofia Määttä ja Patricia Bohui
30.09.2020Ilves jalkapallon syyskuun Kuukauden vapaaehtoinen - Tommi Juhola
26.09.2020Mika Lahtinen jatkaa naisten edustusjoukkueen päävalmentajana - valmentaja allekirjoitti vuoden jatkosopimuksen
25.09.2020Joonas Laurikaisesta B-poikien uusi päävalmentaja
23.09.2020Ilveksen A-pojat jatkavat tutussa komennossa - samaan aikaan taistelu Suomen mestaruudesta käy kuumana
21.09.2020Tyttöjen syysturnaus 2020 -kuvagalleria
18.09.2020Haemme tyttöjen valmennuspäällikköä määräaikaiseen työsuhteeseen
14.09.2020Ilves Fun Tampere 2020 -turnauksen kuvagalleria
14.09.2020Ilveksen ja Fressin yhteistyö jatkuu - Fressi tarjoaa tukea juniorijalkapallolle
08.09.2020Tule valmentajaksi alati kehittyvään futisseuraan!
08.09.2020Paikalliskamppailujen viikko - Ilves/2 kohtaa TPV:n niin naisten kuin miestenkin Kakkosessa
05.09.2020P8-junioriedustusjoukkueen toiminta - Ilveksen pelaajapolun alussa halutaan tuoda pelaajakriteerit esille
30.08.2020Ilves jalkapallon elokuun Kuukauden vapaaehtoinen: Ilona Ivanoff
27.08.2020Tyttöjen U17- ja U18-maajoukkueet sekä poikien U17- ja U19-maajoukkueet leireilevät syyskuussa - 11 ilvesläistä mukaan leireille
25.08.20202012 syntyneille tytöille perustetaan edustusjoukkue tänä syksynä - avoimet harjoitukset alkavat 17. syyskuuta
20.08.2020B-tytöt taistelevat naisten Kakkosen A-lohkon kärkisijasta - T18 SM-sarjassa joukkue on kivunnut kuudenneksi
14.08.2020Katri Mattsson Palloliiton 1. varapuheenjohtajaksi ja Kari Pansio Seuraparlamentin jäseneksi
05.08.2020C14-junioreita valittu Huuhkajaturnaukseen - poikien ensimmäinen maajoukkueturnaus
31.07.2020Kaukajärvellä tarjolla lauantaina huipputason juniorijalkapalloa - P13 ja P15 saavat vastaansa HJK:n
29.07.2020Santeri Haarala & Valtteri Hiilloskorpi - pelimiehiä & paluumuuttajia
28.07.2020P05 lännen alueleirit - 15 keltavihreää sai kutsun leirille
28.07.2020Helmariturnaus Eerikkilässä 30.7. - 2.8. - Ilveksestä mukana useampi pelaaja
27.07.2020Ilveksen 09-poikien joukkuepäivä Ensilässä - Futista ja yhdessäoloa hienoissa puitteissa
22.07.2020Ilves jalkapallon heinäkuun Kuukauden vapaaehtoinen - Merja Hakala
16.07.2020Poikain Parhaat käsidesi - tamperelainen firma on tehnyt lahjoituksillaan paljon hyvää
10.07.2020Arto Rastas - huippukokki urheilijan kasvisruokareseptien takaa
08.07.2020Ilves '08-pelaajien haastattelut - nuorten esiinmarssi osa 2
07.07.2020Ilves '08-pelaajien haastattelut - nuorten esiinmarssi
02.07.2020Ilves-päivä siirtyy ensi vuoden elokuulle
02.07.2020Maalivahtileirin kuvagalleria

Näytä lisää »